Cauza pentru care una dintre cele mai populare insule din lume cade într-o liniște deplină pentru o zi. Nici măcar turiștii nu au voie pe străzi

0
Publicat:

Insula Bali din Indonezia este una dintre cele mai populare destinații de vacanță din lume. Într-o zi oarecare, străzile sunt inundate de zgomotul motocicletelor, iar muzica se revarsă din cafenelele locale. Dar o zi pe an, întreaga insulă tace și nimeni nu are voie să iasă din casă, nici măcar turiștii.

Insula Bali FOTO Arhivă
Insula Bali FOTO Arhivă

Acesta este Nyepi, Anul Nou Balinez.

Spre deosebire de multe alte culturi, hindușii balinezi nu marchează noul an cu artificii, petreceri sau băuturi. În schimb, ei celebrează Nyepi, sau tăcerea. Pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu ora 6 dimineața, hindușii balinezi postesc, meditează, opresc electricitatea și stau acasă cu familiile lor, notează CNN

Ofițerii locali de securitate patrulează pe străzi pentru a se asigura că nimeni nu iese. Nu există mașini pe străzi cu excepția unei ambulanțe ocazionale. Întreaga insulă se oprește.

Indiferent de convingerile lor personale, toți cei care vizitează insula pe timp de Nyepi vor avea vacanța afectată de această sărbătoare. Aeroportul și toate atracțiile turistice sunt închise, iar hotelurile nu fac check-in și nici check-out pentru nimeni, în acest interval.

Ce este Nyepi și ce reprezintă

Calendarul balinez are 210 de zile, iar Nyepi cade în ziua următoare lunii noi, după cea de-a zecea zi calendaristică– anul acesta, 11 martie.

Cu o zi înainte de Nyepi este Ngrupuk, când copiii se costumează în monștri uriași, numiți ogoh-ogoh, reprezentând spirite rele. Aceste efigii durează luni de zile pentru a fi confecționate, din hârtie și sunt arse simbolic după paradă.

Din punct de vedere religios și filosofic, Nyepi este menit să fie o zi de auto-introspecție pentru a reflecta asupra valorilor umanității noastre, dragostea, răbdarea și bunătatea pe care ar trebui să le urmăm pentru tot restul vieții”, spune profesorul Wayan Ari, director academic al Școlii de Formare Internațională, originar din Bali.

Ngrupuk, așadar, este o zi dedicată îndepărtării zgomotului, înainte de a marca noul an cu introspecție.

Wayan spune că, potrivit tradiției, se merge din casă în casă purtând torțe și făcând zgomot, aruncând condimente locale în fiecare colț al curții și construind o „cruce” sau tapakdara din piatră de var albă.

În timp ce majoritatea indonezienilor sunt musulmani, Bali este o excepție, fiind în cea mai mare parte hinduși. Deși hinduismul își are originea în India, hinduismul balinez are multe obiceiuri și practici diferite. Sărbătorile hinduse precum Holi și Diwali sunt mult mai puțin populare pe insulă decât Nyepi.

Cum este să fii turist în timpul Nyepi

Jero Mangku Tindih este managerul stațiunii de la Viceroy Bali. Originar al insulei, el adoră oportunitatea de a educa oamenii despre credințele și practicile culturii sale. Tindih și echipa sa vorbesc cu oaspeții înainte de Nyepi și îi invită în satul din apropiere pentru a se alătura sărbătoririi Ngrupuk.

Vizitatorii nu își pot părăsi hotelurile sau apartamentele închiriate pe timp de Nyepi. Dacă doresc să trăiască ziua ca un localnic, pot opta chiar și pentru evitarea dispozitivelor electronice și a tehnologiei moderne.

La Viceroy se oferă trei mese - deoarece nu sunt deschise restaurante - iar la piscină, spa și sala de sport rămâne deschis pentru oaspeții care doresc să le folosească. Wi-Fi-ul rămâne și el.

„Ne respectăm cultura, dar ne respectăm și oaspeții”, spune Tindih. „Nu sunt de aceeași religie ca noi, așa că asta înseamnă că hotelul nostru funcționează în continuare normal.”

Pentru Ngrupuk, membrii echipei vor transporta turiștii interesați într-un sat din apropiere. În plus față de parada ogoh-ogoh, ei pot urmări războiul focului – un ritual dramatic în care bărbații locali aprind coji de nucă de cocos și le aruncă unii altora.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite