Festivalul Tăcerii, în care participanţii intră în Noul An fără să scoată un cuvânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sărbătoare hindusă numită Nyepi este ţinută în fiecare an, în luna martie, în Indonezia. Potrivit tradiţiei hinduse, manifestaţia marchează începutul Noului An şi se celebrează prin tăcere. În  Bali se respectă cu stricteţe această regulă încălcată în restul insulelor indoneziene.

„Peste toată insula Bali se va aşterne mâine tăcerea ca să marcheze Nyepi, sărbătoarea hindusă a Noului An“, scriu reporterii de la Lonely Planet, într-un reportaj realizat, anul acesta.

Potrivit acestora, totul a fost închis pe 28 martie, de Ziua Anului Nou în tradiţia hindusă: aeroportul, magazinele, plajele. „Excepţiile sunt agenţii de pază, pompierii, salvarea, poliţia“, adaugă cei de la faimosul ghid.

Majoritatea locuitorilor din Bali petrec această zi, acasă, în tăcere sau vorbind foarte puţin, meditând. Turiştii cazaţi în hoteluri sunt rugaţi să păstreze liniştea. „Nimeni nu lucrează“, mai precizează sursa citată.

Cu o zi înainte de această sărbătoare, în satele de pe insulă se construiesc costume reprezentând demoni care vor fi folosite în parade pe străzi de ziua Noului An, iar apoi arse ca să alunge spiritele rele şi să readucă echilibrul.

Despre aceste costume amintesc şi cei care au participat la parade, pe bloguri: „O parte distractivă a noului an din Bali este parada Ogoh-Ogoh. Statuile mari, înfricoşătoare, sunt purtate pe străzi cu multă muzică şi zgomot. Sunt aduse pe plajă într-o procesiune aprinsă de torţe, în timp ce oamenii fac cât mai mult zgomot posibil ca să sperie răul. Aceasta se numeşte mabuu-buu. Statuile înfăţişează demoni, reprezentând elemente negative“.

image

 Imagine din timpul paradelor FOTO Made Nagi/EPA / via The Guardian

În timp ce unii vizitatori evită insula în timpul Nyepi din cauza restricţiilor, alţii o consideră o experienţă o dată în viaţă. (...) Deşi Nyepi este o sărbătoare publică peste tot în Indonezia, Bali este singura insulă în care ritualurile tăcerii sunt strict respectate“, astfel se încheie reportajul celor de la Lonely Planet.

Însă, acest ritual se pregăteşte cu trei zile înainte de Nyepi, cu ceremonii de purificare pe plaje, notează The Guardian. Festivităţile continuă două zile după Nyepi, cu vizite la prieteni şi familie ca să ceară iertare, şi apoi cu rugăciuni la templu.

Mai puteţi citi:

VIDEO Festivalul care arde omul de zăpadă

VIDEO Ţara unde oamenii se bat până la sânge pentru recolte bogate. Antropolog: „Tinku este ca un psiholog care ne ajută să ne depăşim traumele“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite