Florența, catalogată drept o „prostituată” din cauza numărului mare de turiști. Cine a făcut declarația sfidătoare

0
Publicat:

Turismul masiv a transformat Florența într-o „prostituată”, a declarat unul dintre directorii muzeului orașului, stârnind indignarea politicienilor, inclusiv a ministrului italian al culturii, notează The Guardian. 

Ponte Vecchio Florența FOTO: Shutterstock
Ponte Vecchio Florența FOTO: Shutterstock

„Odată ce un oraș devine o prostituată, îi este greu să redevină virgin”, a declarat reporterilor Cecilie Hollberg, directorul Galleria dell'Accademia, care găzduiește statuia lui Michelangelo, David, în marja unui eveniment.

„Florența este foarte frumoasă și aș vrea ca ea să se întoarcă la cetățenii săi și să nu fie strivită de turism”, a adăugat istoricul german, plângându-se de lipsa magazinelor locale pe străzile pline de suveniruri.

Dar „este deja prea târziu”, a mai spus ea, potrivit cotidianului La Repubblica, avertizând că dacă nu va exista o „înfrânare” a cifrelor, „nu mai văd nicio speranță”.

Ulterior, galeria a emis o declarație în care Hollberg și-a cerut scuze „pentru că a folosit cuvintele greșite” despre „un oraș pe care îl iubesc”.

„Ceea ce am vrut să spun este că Florența trebuie să fie un exemplu pentru întreaga Italie al unui turism din ce în ce mai conștient, nu al unui turism de tip «lovește și fugi»”, a spus ea.

Dar ministrul culturii, Gennaro Sangiuliano, a declarat că declarația ei a fost „gravă și jignitoare” pentru Florența și pentru întreaga Italie și a amenințat că va lua măsuri, afirmând că va „evalua toate inițiativele adecvate” în conformitate cu legislația în vigoare.

Guvernul naționalist al prim-ministrului Giorgia Meloni a fost acuzat că încearcă să promoveze mai mulți italieni în funcții culturale de top, precum și mai multe persoane care simpatizează cu opiniile sale de dreapta.

Anul trecut, miniștrii au aprobat o modificare care îi obligă pe șefii de operă să își părăsească posturile atunci când împlinesc vârsta de 70 de ani, o măsură privită pe scară largă ca o modalitate de a îndepărta anumiți străini din posturile lor.

Viceprimarul Florenței, Alessia Bettini, a intervenit și ea împotriva lui Hollberg, spunând că, dacă orașul ar fi o prostituată, „sunt atunci florentinii copiii unei prostituate și turiștii clienții unei prostituate?”.

Fostul premier Matteo Renzi, senator de Florența, a declarat că Hollberg „ar trebui să își ceară scuze sau să demisioneze”.

Directorul galeriei este cel mai recent oficial din Italia care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul turismului necontrolat, în special în orașe precum Florența - unde centrul istoric este plin de lume în cea mai mare parte a anului - și Veneția.

După ce organizația culturală a ONU a avertizat că și-ar putea pierde statutul de patrimoniu apreciat, Veneția a anunțat anul trecut că intenționează să testeze un sistem de bilete pentru a încerca să controleze numărul de turiști, care va începe în aprilie.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite