Avertismentul lui Biden pentru Israel. Mesajul lui Netanyahu: „Avem succese semnificative în acest domeniu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Joe Biden a afirmat luni în cadrul unei emisiuni la NBC că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza guvernului său „incredibil de conservator” și că „singurul mod de a supravieţui” este ca Israelul să ajungă la un acord care să garanteze „pacea şi securitatea pentru israelieni şi palestinieni". În schimb, premierul israelian Benjamin Netanyahu, a transmis marți că există un sprijin larg în SUA pentru războiul contra Hamas.

Joe Biden în Biroul Oval FOTO EPA-EFE
Joe Biden în Biroul Oval FOTO EPA-EFE

Totodată, Biden a spus că „există un acord cu israelienii conform căruia ei nu se vor angaja în operaţiuni în timpul Ramadanului, pentru a ne lăsa timp să scoatem toţi ostaticii".

În ceea ce privește încheierea unui armistițiu între Israel și Hamas, un responsabil israelian a declarat pentru site-ul Ynet, sub rezerva anonimatului, că „tendinţa este pozitivă”.

Potrivit unei surse din cadrul mişcării islamiste palestiniene, se discută despre un armistiţiu de şase săptămâni.

„Am speranţa ca până lunea viitoare vom avea un armistiţiu", a subliniat preşedintele american luni seara la New York în timpul unei deplasări, potrivit AFP. „Consilierul meu pentru securitate naţională îmi spune că suntem aproape", a explicat Biden.

Un acord de încetare a focului „ne dă timp să începem să avansăm în direcții pe care numeroase ţări arabe sunt gata să le adopte” în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Israelul, a spus el, citat de Times of Israel.

„De pildă, Arabia Saudită este pregătită să recunoască Israelul", a spus el, cu referire la dorința Riadului de a stabili legături cu Israelul dacă acesta se angajează să facă pași concreți în direcția unei soluții cu două state.

„Cred că dacă vom obţine acest armistiţiu temporar, vom putea merge într-o direcţie ce ne va permite să schimbăm dinamica”, a adăugat Biden, subliniind că o soluție cu două state va fi posibilă la capătul unui proces „care să garanteze securitatea Israelului și independența palestinienilor."

Într-un context de tensiuni în creştere cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Biden a afirmat la NBC că dacă Israelul va continua cu „guvernul său incredibil de conservator, și cu [ministrul de extremă dreapta al Securității Naționale, Itamar] Ben Gvir și alții... vor pierde susținerea întregii lumi. Iar asta nu este în interesul Israelului".

Mesajul lui Netanyahu

Într-un mesaj-video, marți, premierul israelian a susținut că există un sprijin larg în SUA pentru guvernul israelian.

„De la începutul războiului, am purtat o campanie diplomatică al cărei scop este de a zădărnici presiunile de a pune capăt războiului prematur și, în același timp, de a obține și sprijin pentru Israel", a declarat Netanyahu.

„Avem succese semnificative în acest domeniu", a continuat Netanyahu, menționând un sondaj Harvard Harris publicat luni, arătând că 82% din populația din SUA sprijină Israelul în războiul său împotriva Hamas.

„Asta ne furnizează o altă sursă de putere pentru a continua războiul nostru împotriva Hamas până la victoria totală", a conchis Netanyahu.

Israelul și Hamas deopotrivă au minimalizat marți ideea că un progres în ceea ce privește un acord privind Gaza este iminent, după ce Biden și-a exprimat optimismul că acesta ar putea fi convenit „până la sfârșitul weekendului".

Israelul „și-a luat angajamentul” de a evacua porțiuni semnificative din Rafah înainte de a purcede să elimine ce mai rămas din Hamas, a adăugat Biden, admițând în același timp că armata israeliană a încetinit recent atacurile.

Comentariile lui Biden vin după ce consilierul său pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat duminică că reprezentanți ai mai multor părți - deși nu și ai Hamas, care guvernează Gaza, s-au întâlnit la Paris în weekend și au ajuns la o înțelegere cu privire la „contururile de bază” ale unei pauze temporare a ostilităților.

Hamas neagă că un armistițiu ar fi iminent

Oficialii israelieni au declarat că comentariile lui Biden privind un acord apropiat i-au luat prin surprindere și nu a existat o coordonare cu conducerea Israelului, relatează Politico. Un oficial Hamas a minimalizat orice idee progres, spunând că gruparea nu își va reduce cererile.

Oficialii israelieni, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că Israelul dorește un acord imediat, dar că Hamas continuă să vină cu condiții excesive. Aceștia au mai spus că Israelul insistă ca femeile soldat să facă parte din primul grup de ostatici eliberați în cadrul oricărui acord de încetare a focului.

Oficialul Hamas Ahmad Abdel-Hadi a indicat că optimismul privind un acord este prematur.

„Rezistența nu este interesată să renunțe la niciuna dintre cererile sale, iar ceea ce se propune nu satisface ceea s-a solicitat", a declarat el pentru canalul de televiziune pan-arab Al Mayadeen.

Hamas a cerut anterior ca Israelul să pună capăt războiului drept condiție a unui acord, solicitare pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu a calificat-o drept „delirantă".

Marți, la o conferință de presă la Doha, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, a declarat că țara sa se simte „optimistă” în legătură cu tratativele, fără a da însă detalii.

Un oficial de rang înalt din Egipt a declarat că proiectul de acord include eliberarea a până la 40 de femei și ostatici mai în vârstă în schimbul a până la 300 de prizonieri palestinieni - majoritatea femei, minori și persoane în vârstă.

În urma ofensivei israeliene în Fâșia Gaza au fost ucise peste 29.700 de persoane, majoritatea femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, administrat de Hamas. Această statistică nu face distincție între combatanți și civili.

Primul și singurul acord de încetare a focului în războiul dintre Israel și Hamas, la sfârșitul lunii noiembrie, a permis eliberarea a aproximativ 100 de ostatici - majoritatea femei, copii și cetățeni străini - în schimbul a aproximativ 240 de palestinieni încarcerați în Israel.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite