Biden spune că încetarea focului în Gaza ar putea fi atinsă până pe 4 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele SUA a menționat că lucrările în această direcție sunt încă în desfășurare.

Președintele american Joe Biden. Foto: EPA-EFE
Președintele american Joe Biden. Foto: EPA-EFE

Președintele american Joe Biden speră că până luni, 4 martie, se va ajunge la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, relatează Grupul de presă de la Casa Albă.

Sper că până la sfârșitul weekendului... Asistentul meu de securitate națională [Jake Sullivan] îmi spune că suntem aproape [de un acord de încetare a focului], dar încă nu am terminat. Sper că până lunea viitoare vom încheia un acord de încetare a focului”, a spus președintele.

Anterior, portalul Axios, citând sursele sale, a raportat că s-au înregistrat progrese la consultările de la Paris, după ce Israelul a primit o propunere conform căreia Hamas ar elibera aproximativ 40 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de șase săptămâni și a eliberării a sute de prizonieri palestinieni în Israel. Progresele, au remarcat sursele Axios, ar putea duce la negocieri mai serioase pentru un acord în următoarele zile. După cum notează portalul, administrația de la Washington încearcă să ajungă la acorduri înainte de luna sfântă musulmană Ramadan, care în 2024 începe pe 11 martie.

Situația din Orientul Mijlociu s-a înrăutățit brusc după infiltrarea militanților Hamas din Fâșia Gaza în teritoriul israelian la 7 octombrie 2023, însoțită de uciderea rezidenților așezărilor de graniță și capturarea a peste 240 de ostatici, inclusiv copii, femei și persoane în vârstă. Radicalii au numit acest atac un răspuns la acțiunile autorităților israeliene împotriva moscheii Al-Aqsa din Ierusalim. Israelul a anunțat blocarea completă a Gazei și a început lovituri aeriene asupra acesteia și în anumite zone din Liban și Siria, după care a lansat o operațiune la sol în enclavă. Ciocniri au avut loc și în Cisiordania. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite