Demisia Guvernul Autorităţii palestiniene a fost acceptată. Preşedintele Abbas a semnat decretul

0
Publicat:

Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, a semnat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, informează Agerpres, citând relatează AFP.

Mahmoud Abbas, foto EPA EFE
Mahmoud Abbas, foto EPA EFE

„Preşedintele a emis un decret prin care acceptă această demisie şi le-a cerut lui Mohammed Shtayyeh şi guvernului său să rămână temporar în funcţie, până când se formează un nou guvern”, subliniază preşedinţia.

„Decizia de a demisiona a venit în lumina escaladării fără precedent în Cisiordania și Ierusalim și a războiului, genocidului și foametei din Fâșia Gaza”, a declarat prim-ministrul Mohammed Shtayyeh, care și-a prezentat luni dimineaţă demisia președintelui Autorității Palestiniene (AP), Mahmoud Abbas.

Palestinienii au nevoie de „noi măsuri politice” şi de o conducere unificată ca urmare a „noii realităţi” impuse de războiul din Gaza, a explicat el.

Demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh vine pe fondul presiunilor exercitate de SUA asupra Autorității Palestiniene pentru a lucra la o structură politică care să poată guverna un stat palestinian după războiul din Gaza.

Autoritatea Palestiniană, înfiinţată în cadrul acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) controlează Cisiordania, însă - menţionează Reuters - este considerată de mulţi palestinieni coruptă şi nedemocratică. Hamas guvernează de 17 ani Fâşia Gaza, după ce a expulzat din acest teritoriu serviciile de securitate loiale Autorităţii Palestiniene.

Demisia lui Shtayyeh este privită mai curând ca un pas simbolic, deschizând calea spre realizarea obiectivului unei soluţii cu două state, deşi mai sunt numeroase obstacole, au menţionat sursele citate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite