„Cine îmi va spune «tată»?” Drama unui palestinian care și-a pierdut 103 rude în bombardamentele Israelului asupra Fâşiei Gaza

0
Publicat:

Ahmad al-Ghuferi, un cetăţean palestinian, se afla la 80 km distanță, în orașul Jericho din Cisiordania ocupată, atunci când o rachetă israeliană a lovit casa familiei sale din orașul Gaza, la 8 decembrie, potrivit BBC.

Ahmad al-Ghuferi și cele trei fiice ale sale Foto via BBC News
Ahmad al-Ghuferi și cele trei fiice ale sale Foto via BBC News

El vorbea la telefon cu soția sa, Shireen, când a  început atacul cu bombe. „Ea știa că va muri”, a declarat el pentru BBC. „Mi-a spus să o iert pentru orice lucru rău pe care mi l-ar fi putut face vreodată. I-am spus că nu era nevoie să spună asta. Și acesta a fost ultimul apel între noi”, a adăugat Ahmad al-Ghuferi.

Familia sa s-a grăbit să se ducă la casa unchiului său din apropiere, după ce o rachetă a lovit în apropiere, i-au spus vecinii domnului Ahmed. „Cincisprezece minute mai târziu, un avion de vânătoare a lovit acea casă”.

Hamid al-Ghuferi, una dintre rudele supraviețuitoare ale lui Ahmed, a declarat pentru BBC că, atunci când au început loviturile, au supraviețuit doar cei care au fugit pe deal. „A fost o centură de foc. Au fost lovituri asupra celor patru case de lângă a noastră”, a spus el. „Loveau o casă la fiecare 10 minute”.

Clădirea de patru etaje în care a fost ucisă familia lui Ahmad al-Ghuferi se afla la colțul clădirii de la Centrul Medical Sahaba din cartierul Zeitoun din orașul Gaza. Acum este un morman de beton sfărâmat, cu dărâmături străbătute de puncte de culoare strălucitoare: un pahar de plastic verde, bucăți de haine prăfuite...

O altă rudă, un văr pe care îl cheamă tot Ahmad, a descris două explozii mari produse de un atac aerian. „Nu a existat niciun avertisment prealabil”, a spus el. „Dacă unii nu ar fi părăsit deja această zonă, cred că sute de oameni ar fi fost uciși. Zona arată cu totul altfel acum. Era o parcare, un loc de depozitare a apei și trei case, plus o casă mare. Explozia a distrus o întreagă zonă rezidențială” – a povestit acesta.

După două luni și jumătate, încă se scot cadavre de sub dărâmături

Hamid al-Ghuferi a declarat că supraviețuitorii au muncit până la primele ore ale dimineții pentru a recupera cadavrele din dărâmături. „Avioanele pluteau pe cer, iar cvadricopterele trăgeau în noi în timp ce încercam să le scoatem”, a spus vărul Ahmad.

„Stăteam în casă și ne-am trezit sub dărâmături”, a declarat Umm Ahmad al-Ghuferi, unul dintre supravieţuitori, pentru BBC. „Am fost aruncat dintr-o parte în alta. Nu știu cum m-au scos afară. Am văzut moartea în fața ochilor noștri”.

Pe lângă soţie şi cele trei fetiţe, Ahmad al-Ghuferi spune că a pierdut, în total, alte 103 rude. Mama și patru dintre frații săi s-au numărat printre cele peste 100 de persoane ucise în atacul în care şi-a pierdut copiii, unele dintre cadavre fiind încă prinse sub dărâmături. Cea mai în vârstă victimă a fost o femeie în vârstă de 98 de ani, în timp ce cea mai tânără s-a născut cu doar nouă zile înainte de atac, potrivit supraviețuitorilor.

Palestinianul nu a putut asista la înmormântarea în grabă a copiilor săi și încă încearcă să se resemneze cumva cu pierderea suferită. Săptămâna trecută a fost ziua de naștere a fiicei sale mai mici, care ar fi împlinit doi ani. „Fiicele mele sunt niște păsărele pentru mine. Mă simt de parcă aș fi într-un vis. Încă nu-mi vine să cred ce ni s-a întâmplat”, a declarat el pentru o televiziune.

După două luni și jumătate, încă se încearcă să se ajungă la unele dintre cadavrele îngropate sub dărâmături. Familia a strâns bani pentru a închiria un excavator mic, pentru a sparge molozul.

„S-au recuperat patru cadavre [astăzi]”, a declarat Ahmad pentru BBC, „inclusiv soția fratelui meu și nepotul meu, Mohammed, care a fost scos în bucăți. Au stat sub dărâmături timp de 75 de zile”.

Mormintele lor temporare se află pe o bucată de teren gol din apropiere, marcate cu bețe și folii de plastic.

„Erau cu toţii civili”

„Am întrebat armata israeliană despre acuzațiile care i-au fost aduse familiei mele, ce anume a făcut ca să fie ținta unor lovituri aeriene. Ca răspuns, armata a declarat că nu are cunoștință de atacul în cauză și că Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au luat «măsuri de precauție fezabile pentru a atenua daunele provocate civililor» în războiul său cu Hamas” - a povestit în continuare Ahmad. „Ce am făcut pentru a fi privat de mama, de soția, de copiii și de frații mei?”, a întrebat el. „Erau cu toții civili”, a precizat el.

Au existat lupte intense între forțele israeliene și atacatorii Hamas în zona Shejaiyya, la câteva străzi la sud de casa al-Ghuferi, în zilele imediat anterioare și ulterioare uciderii familiei lui Ahmad. Într-o actualizare din 9 decembrie, armata israeliană a declarat că a „identificat un număr de teroriști înarmați cu rachete antitanc” care se apropiau de trupele din Shejaiyya și a solicitat un atac cu elicopterul asupra acestora. De asemenea, a declarat că avioanele de luptă au lovit ținte teroriste din Fâșia Gaza, în timp ce operațiunile terestre au continuat.

Blocat în Cisiordania, Ahmad își mai sună uneori rudele supraviețuitoare din Gaza. Dar, după luni de zile în care a fost blocat de casă și disperat să se întoarcă, nu mai este sigur că va mai face acest lucru vreodată.

„Visul meu a fost spulberat în Gaza”, a spus el. „Pentru cine ar trebui să mă întorc? Cine îmi va spune «tată»? Cine îmi va spune «dragă»? Soția mea obișnuia să-mi spună că am fost toată viața ei. Cine îmi va spune asta acum?”...

Cel puțin 30.000 de palestinieni au fost uciși în urma atacului de represalii al Israelului în Gaza, care durează de luni de zile, împotriva militanților Hamas, potrivit ministerului local al Sănătății. Ofensiva a distrus o mare parte din enclava de coastă și a forțat milioane de oameni să ajungă în pragul foametei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite