Armata israeliană a ordonat evacuări ale populației din sudul Fâșiei Gaza pe fondul extinderii operațiunii terestre în toată enclava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană a ordonat duminică evacuarea mai multor zone din Fâșia Gaza și și-a intensificat bombardamentele, în timp ce și-a mutat ofensiva în jumătatea sudică a enclavei asediate, unde susține că se ascund liderii grupării militante Hamas, relatează Politico.

Israelul a reluat operațiunea terestră în Gaza FOTO EPA-EFE
Israelul a reluat operațiunea terestră în Gaza FOTO EPA-EFE

Ordinele de evacuare emise duminică de armata israeliană au vizat în principal zone din interiorul și din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Gaza, Khan Younis, a raportat Associated Press.

Palestinienii din Gaza spun că nu mai au unde să se refugieze potrivit mărturiilor din mass-media. O mare parte dintre cei 2,3 milioane de locuitori ai teritoriului sunt înghesuiți în sud, după ce Israelul a ordonat civililor să părăsească nordul în primele zile ale războiului, în urmă cu aproape două luni.

Înainte de ultimele ordine de evacuare, observatorii Națiunilor Unite notau că zonele în care s-a cerut evacuarea reprezentau aproximativ un sfert din teritoriu.

Armata israeliană a reluat ofensiva vineri, după ce armistițiul dintre Israel și Hamas a eșuat, și și-a intensificat atacurile în weekend. Israelul a bombardat ținte din sudul Fâșiei Gaza, ceea ce a dus la creșterea numărului de morți, în timp ce Statele Unite și alte state au cerut Israelului să facă mai mult pentru a proteja civilii.

Perspectiva unor noi pauze ale ostilităților Gaza pare cu puține șanse, după ce Israelul și-a rechemat negociatorii, iar liderul adjunct al Hamas a declarat că orice alt schimb de ostatici deținuți în Gaza cu palestinieni încarcerați de Israel va avea loc doar ca parte a unui acord de încheiere a războiului.

„Vom continua războiul până când ne vom atinge toate obiectivele și este imposibil să atingem aceste obiective fără operațiunea terestră", a anunțat premierul Benjamin Netanyahu într-o alocuțiune sâmbătă seara.

Potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, se estimează că 1,8 milioane de persoane - sau 80 % din populația din Gaza - sunt acum strămutate în interiorul țării. Grupurile de ajutorare și familiile palestiniene susțin că hărțile postate online de Israel prin care sunt îndrumați către zone „mai sigure” semănă confuzie, întrucât nu sunt însoțite de detalii precise sau zonele respective sunt ori supraaglomerate, ori atacate. Bilanțul morților continuă să crească, cu cel puțin 316 persoane ucise în ultimele 24 de ore a declarat duminică Ministerul Sănătății din Gaza.

Cel puțin 15.523 de persoane au fost ucise în Gaza și 41.316 au fost rănite de la începutul războiului, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Înalți oficiali americani au avertizat public Israelul cu privire la consecințele creșterii numărului de victime civile în Gaza. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a avertizat sâmbătă că Israelul riscă o „înfrângere strategică” în Gaza dacă nu face mai mult pentru a proteja civilii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a subliniat duminică că Israelul împărtășește aceste îngrijorări. „Reducerea numărului de victime civile și, sincer, reducerea la minimum a pagubelor asupra infrastructurii civile este importantă pentru ei”, a declarat Kirby la emisiunea "Meet the Press" de la NBC.

Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) au anunțat sâmbătă că atacurile israeliene au lovit în total peste 400 de ținte teroriste din Gaza, inclusiv peste 50 de ținte în zona Khan Yunis și un centru de comandă operațional al Jihadului Islamic în interiorul unei moschei, precum și ținte militare folosite de Forța navală a Hamas.

BBC a relatat că sute de locuitori din Gaza au fost văzuți plecând în partea de vest a orașului Khan Yunis după ce armata israeliană a aruncat pliante deasupra zonei, avertizând civilii să plece.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că Israelul riscă un deceniu de război dacă insistă să anihileze Hamas. „Ne aflăm într-un moment în care autoritățile israeliene trebuie să își definească mai precis obiectivele și scopul lor final. Distrugerea totală a Hamas - crede cineva că este posibil? Dacă acesta este cazul, războiul va dura 10 ani", a declarat Macron la o conferință de presă în cadrul summitului COP28 privind clima din Dubai.

Armata israeliană a bombardat 200 de obiective Hamas din Gaza,

Armata israeliană a lovit aproximativ 200 de ținte Hamas în Gaza, au declarat Forțele de Apărare Israeliene într-o actualizare luni, la o zi după ce FDI a anunțat că își extinde operațiunile terestre la întreaga enclavă.

Printre ținte s-a numărat o școală din orașul Beit Hanoun, situat în nord-estul țării, despre care FDI a afirmat că ar conține „infrastructură teroristă”, inclusiv intrări în tuneluri aprovizionate cu arme și explozibili.

Marina israeliană a lovit, de asemenea, o serie de obiective în cursul nopții, „contribuind la întărirea trupelor terestre", a precizat FDI.

„IDF reia și extinde operațiunea terestră împotriva bastioanelor Hamas în întreaga Fâșie Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, într-o conferință de presă.

Comandant Hamas, ucis într-un raid aerian

Israelul l-a ucis pe comandantul batalionului Shati într-un atac aerian duminică, au declarat Forțele de Apărare Israeliene.

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că comandantul a fost responsabil pentru efectuarea de raiduri pe teritoriul israelian în atacul din 7 octombrie.

„Ca urmare a informațiilor furnizate de FDI și ISA, un avion de vânătoare al IDF a bombardat și l-a ucis pe Haitham Khuwajari, comandantul Batalionului Shati al Hamas. Sub comanda sa, teroriștii Hamas au efectuat raiduri pe teritoriul israelian la 7 octombrie, în timpul invaziei și masacrului din sudul Israelului", se arată într-o declarație comună a FDI și a Agenției de Securitate a Israelului care a urmat conferinței de presă.

În declarație se mai spune că Khuwajarai „era la comanda forțelor Hamas care luptau împotriva soldaților IDF în zona Shati".

IDF a preluat controlul asupra taberei de refugiați Al-Shati, situată în nordul Fâșiei Gaza, la mijlocul lunii noiembrie.

Armata israeliană spune că va „continua să urmărească situl și să elimine pe fiecare dintre comandanții care comandă zona aflată sub controlul lor”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite