Alegeri prezidenţiale din Kazahstan: Actualul lider Tokaiev nu are contracandidaţi reali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Kazahstanului, Kasim-Jomart Tokaiev, pare să se îndrepte fără mari surprize spre realegere în scrutinul prezidenţial anticipat din 20 noiembrie, niciunul dintre contracandidaţii ale căror nume au fost dezvăluite vineri de comisia electorală nereprezentând un rival real, informează AFP.

 Kasim-Jomart Tokaiev
Kasim-Jomart Tokaiev Foto EPA EFE

În afara preşedintelui Tokaiev, a cărui candidatură este susţinută de o coaliţie populară formată din trei partide, au fost consemnate candidaturile „unui reprezentant al unei structuri comerciale şi a patru reprezentanţi ai societăţii civile, inclusiv un membru al unui partid politic”, potrivit comisiei.

Singurul rival din mediul politic al lui Tokaiev este Nurlan Auesbaiev, membru al unui partid care nu se opune în mod fundamental preşedintelui. La începutul lunii octombrie, el a declarat pentru site-ul pro-guvernamental kazah Tengrinews că programul său „conţinea probleme ridicate de preşedintele Tokaiev”.

Alegerile prezidenţiale anticipate din noiembrie au fost prezentate de autorităţi ca o resetare a sistemului politic.

Această ţară autoritară din Asia Centrală, notează France Presse, nu a organizat până acum alegeri considerate libere şi competitive de către observatorii internaţionali.

Kasim-Jomart Tokaiev a ajuns la putere după demisia surpriză, în martie 2019, a mentorului său, autocratul Nursultan Nazarbaiev, rămas la putere timp de trei decenii.

În vârstă de 69 de ani, preşedintele Tokaiev a încercat să se distanţeze de moştenirea predecesorului său, iniţiind reforme şi luând măsuri pentru a limita influenţa lui Nazarbaiev, mai ales după revoltele soldate cu 238 de morţi în ianuarie.

Astfel, fostului preşedinte i-a fost retrasă titulatura de „şef al naţiunii”, mai mulţi apropiaţi ai săi au fost destituiţi din funcţii de responsabilitate, iar capitala, redenumită Nursultan în martie 2019 în onoarea sa, şi-a redobândit numele Astana în septembrie.

În septembrie a fost schimbată, de asemenea, durata mandatul şefului statului. Mandatul de cinci ani, reînnoibil de două ori consecutiv, a devenit un singur mandat, cu o durată de şapte ani.

Kazahstanul, aliat militar al Rusiei şi partener economic al Chinei, este criticat de mulţi ani de către organizaţiile locale şi internaţionale pentru apărarea drepturilor omului, care acuză legile restrictive ale regimului în privinţa demonstraţiilor, precum şi reprimarea opozanţilor.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite