Al doilea cel mai mare operator de gaze din Argentina investeşte sute de milioane de dolari în exploatarea gazelor de şist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Reuters
FOTO Reuters

O companie franceză, a doua ca importanţă în Argentina, plănuieşte să investească sute de milioane de dolari în exploatarea gazelor de pe coasta de Sud a acestei ţări. Din Europa, francezii mai colaborează cu germanii, iar în Argentina vor avea drept parteneri o companie locală.

Compania franceză Total plănuieşte să investească 850 de milioane de dolari într-un sistem de exploatare a gazelor care se regăsesc pe coasta de Sud a Argentinei. Total va lucra la acest proiect împreună cu Wintershall din Germania şi Pan American Energy din Argentina, notează Reuters. Platforma care urmează să fie exploatată se numeşte Vega Pleyade şi este localizată în zona de Sud a oceanului Atlantic.

În Franţa, Total s-a lovit de proteste şi de decizia Consiliului Constituţional care a a validat, în 11 octombrie, o lege care interzice exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. În Argentina, Total deţine 11 licenţe de exploatare a gazelor de şist, pentru şase dintre acestea fiind operator, iar la restul de cinci este partener. Primele rezultate ale investiţiei sunt aşteptate spre finalul anului 2013, conform lui Javier Rielo, reprezentantul din Argentina al Total.

În primă fază, proiectul francezilor presupune construirea a trei puţuri care să producă aproximativ 6 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Spusă în alte cifre, această cantitate înseamnă 5% din producţia actuală a Americii de Sud. Pasul următor va fi ca producţia să ajungă la 10 milioane de metri cubi pe zi. Anul trecut, Total a reuşit să fie al doilea cel mai mare operator de gaz din Argentina, furnizând 30% din necesarul ţării, conform publicaţiei Bastamag.

Paradoxul provocat de francezi

Separat, YPF(Yacimientos Petrolíferos Fiscales), regia de stat responsabilă de administrarea energiei, a ales compania BP (cunoscută înainte drept British Petroleum) pentru a-i furniza gazul petrolier lichefiat necesar următorilor doi ani. Pentru aceşti doi ani, Argentina şi-a asigurat rezerve de aproximativ 5,5 milioane de tone GPL.

Cât despre Total şi activităţile sale, locuitorii zonelor unde urmează să înceapă exploatarea au protestat în ultimele săptămâni. În Argentina, dat fiind că e republică federală, a fost interzisă exploatarea prin fracturare hidraulică în cinci provincii. „Este paradoxal că gazele de aici vor fi exploatate de o companie originară din Franţa, ţară unde a fost interzisă această activitate pe motiv că dăunează mediului“, susţin cei care se opun proiectului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite