Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

Onorurile morţii lui Nelson Mandela au devenit un fenomen internaţional pe care liderul sud-african l-ar fi detestat, scrie editorialistul britanic Neil Tweedie pentru „The Telegraph”. Activistul Mandela este asemănat mai degrabă cu o divinitate decât un cu un om în carne şi oase, ce a murit la vârsta respectabilă de 95 de ani.

Oamenii din toată lumea îi onorează amintirea prin cumpărarea tuturor obiectelor care au imprimată faţa sa, de la tricouri, şepci, până la căni şi brăţări, fără să mai  vorbim de comerţul cu lumânări şi afişe. Aceste produse dispar imediat de pe rafturile magazinelor din Africa de Sud, semn că cererea este foarte mare, în ciuda faptului că dincolo de uşile de sticlă domină sărăcia lucie.

„Este o cale de a-l onora”, a spus Saolo Mathen, asistent de vânzări la un supermarket din Africa de Sud. „Poţi cumpăra tricouri imprimate cu forma palmei lui sau cu numărul de prizonier purtat pe Insula Robben, 46664”, a prezentat sud-africanul marfa.

Interferenţa între cultura pop şi ideile politice s-au dovedit a fi de succes în cazul morţii lui Mandela. Pe neaşteptate au apărut numeroase afişe, globuri, lampioane cu faţa liderului sud-african imprimată în nuanţe de alb şi negru, semănând izbitor de mult cu imaginea lui Che Guevara.

„Întotdeauna am vândut bine lucrurile cu Mandela, însă acum vin dintr-o dată mulţi oameni care ne cer tot felul de obiecte cu faţa lui Mandela”, a spus Mathen.

Promisiuni imposibile

Diferenţele între clasele din Africa de Sud sunt asemena prăpastiilor. Un sfert din populaţia aptă de muncă este şomeră, o zecime din locuitorii ţării nu ştie să citească şi o cincime între cetăţenii cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani sunt infectaţi cu virusul HIV/SIDA, scrie „The Telegraph”.

Deşi liderii mişcării de eliberare au promis în 1995 „egalitate între rase”, „libertate de mişcare” şi „locuinţe decente”, realitatea este cu totul diferită în prezent. Aproape 20 de ani de democraţie nu a adus mari progrese în viaţa sud-africanilor, care trăiesc în cocioabe ridicate din gunoaie, fură electricitate de la stâlpii de iluminare stradală şi care împart o toaletă la 40 de persoane.

Snobism dincolo de frontiere

Nu numai sud-africanii fac dovada respectului dus la extrem, ci şi liderii internaţionali. De exemplu, niciun oficial american nu a depus efortul de a participa la ceremonia funerară a Margaretei Thatcher, cel mai logeviv premier britanic, în aprilie 2013, însă funeraliile lui Mandela (numit în trecut „comunist subversiv” de către Thatcher) se vor bucura de prezenţa a ultimilor trei preşedinţi americani: Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton, printre alţi invitaţi importanţi.

Ceilalţi politicieni din toată lumea nu pot decât să viseze la o astfel de recunoaştere, mai scrie jurnalistul britanic.

În cele din urmă, unii observatori sunt de părere că Nelson Mandela, lider ce a fost conştient de defectele sale, ar fi preferat ca oamenii să nu se manifeste cu un entuziasm aşa puternic, ci să fi avut o gândire critică şi gesturi reţinute, încheie Tweedie.

image

Alte ştiri pe aceeaşi temă:

Şase funeralii celebre ale unor lideri mondiali care au marcat istoria

Omenirea îşi va lua la revedere pe 15 decembrie de la Nelson Mandela, considerat ultimul erou al planetei, funeraliile fiind programate să aibă loc în satul natal Qunu (sud-estul Africii de Sud). În timp ce lumea întreagă deplânge moartea luptătorului împotriva apartheidului, mulţi îşi aduc aminte de funeraliile altor lideri ai lumii, ce au rămas în memoria colectivă drept momente istorice.

Africa de Sud intră în doliu naţional timp de zece zile. Ce tradiţii vor fi onorate în timpul doliului

Preşedintele sud-african Jacob Zuma a declarat doliu naţional o perioadă de zece zile, în onoarea liderului anti-apartheid Nelson Mandela, care se vor încheia printr-o ceremonie specială cu funeralii e stat. Deşi tradiţia tribului din care se trage fostul preşedinte interzice discuţiile despre moarte şi pregătirea înmormântărilor, guvernul sud-african, armata şi familia lui Mandela s-au pregătit pentru acest eveniment inevitabil.

Cum a murit Morgan Freeman în locul lui Nelson Mandela

Poate că informaţia oficială este că a murit Nelson Mandela, luptător pentru drepturile celor asupriţi din Africa de Sud şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace, dar pe Internet lucrurile se întâmplă puţin altfel.

Episodul uitat de americani: implicarea CIA în arestarea „teroristului“ Nelson Mandela

În 2008, înainte de aniversarea a 90 de ani de viaţă, Nelson Mandela a primit un cadou special din partea Statelor Unite: numele său şi al organizaţiei pe care a reprezentat-o au fost şterse, după patru decenii, de pe lista CIA a teroriştilor, încheind un episod pe care autorităţile de la Washington l-au catalogat drept „o chestiune jenantă“.

VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală

Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite