VIDEO Cele mai importante momente ale lui Nelson Mandela, filmate şi disponibile pe internet - o istorie vizuală
0Nelson Mandela a murit. Fostul preşedinte sud-african a cedat la 95 de ani, după o viaţă despre care s-au scris cărţi şi s-au făcut filme. Momentele lui importante au rămas în istorie şi sunt acum pe YouTube.
Nelson Mandela a stat zeci de ani în închisoare Robben Island, iar după ieşire a devenit preşedintele Africii de Sud, care tocmai îşi revenea după neagra perioadă a apartheid-ului.
Mai jos sunt cele mai importante momente din viaţa lui Nelson Mandela, aşa cum pot fi ele urmărite pe YouTube.
Primul interviu - pe postul britanic ITN, pe vremea când se ascundea de poliţie şi încerca să devină un lider politic:
E o înregistrare, dar este discursul din timpul procesului din 1961. Demonstrează forţa şi calităţile oratorice ale lui Mandela.
Eliberarea din închisoare - 27 de ani a petrecut Nelson Mandela. Aici poate fi văzut ieşind din închisoarea Victor Verster din Cape Town şi ducându-se către centrul oraşului.
Primul discurs de om liber le-a cerut sud-africanilor să se unească pentru eliberare, spunând că statul va fi unul incluziv, indiferent de culoare şi rasă. Mandela a folosit în timpul acestui discurs ochelarii soţiei sale, Winnie, pentru că şi i-a uitat pe ai săi.
Prima conferinţă de presă a lui Nelson Mandela după ce a fost eliberat
A fost primul preşedintele de culoare al Africii de Sud, ales în 1994. Mulţi se temeau de haosul care urma în ţară, dar discursul său a pregătit ceea ce urma "niciodată, niciodată şi chiar niciodată ţara aceasta frumoasă nu va mai trăi această opresiune din nou".
Africa de Sud a câştigat Cupa Mondială la Rugby în 1995, chiar la Johannesburg. O echipă formată exclusiv din jucători albi a fost susţinută în tribune de Mandela, care le-a oferit cupa la final.
Sărăcia distruge drepturile fundamentale ale oamenilor şi demnitatea lor. Un discurs celebru din 2004.
Retragerea din 2006 de la conducerea fundaţiilor Nelson Mandela Foundation, Nelson Mandela Children's Fund şi Mandela Rhodes Foundation.
Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:
Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela
În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.
Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.
VIDEO Legenda Nelson Mandela. Povestea ultimului erou al planetei
Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.
Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.
Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul
Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.