Premierul Cehiei, discutând în parlament cu ministrul Apărării: „Bă, mi-e groază că trebuie să mă duc la înmormântarea lui Mandela, am deja alt program”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microfoanele amplasate în Parlamentul de la Praga au sursprins o discuţie sinceră între premierul Jiri Rusnok şi Vlastimil Picek, ministrul Apărării. „Bă, mi-e groază că trebuie să mă duc, am deja alt program, am stabilit un prânz şi o cină”, spune premierul atunci când ministrul îi spune că ar putea fi nevoit să meargă în locul preşedintelui, care nu poate călători din cauza unei răni la genunchi.

„Sper că va merge preşedintele. Doar ideea de a merge îmi dă fiori”, îi spune premierul colegului său din guvern despre înmormântarea lui Nelson Mandela. Înregistrarea a fost obţinută şi difuzată de postul public de televiziune din Cehia, fiind preluată apoi de presa internaţională. 

„Am stabilită o întâlnire la prânz, apoi o cină, aşa că mi-e groază că trebuie să mă duc. N-am deloc chef să merg”, spune Jiri Rusnok într-un acces de sinceritate. 

În replică, ministrul Apărării îl întreabă: „Da, dar poţi să-mi spui cum o să urce (Milos Zeman, preşedintele Cehiei - n.r.) măcar scările avionului?”. Premierul a continuat prin a spune că o călătorie până în Africa de Sud este „dată dracului” de lungă, apoi a concluzionat: „Bănuiescă că (Zeman - n.r.) nu va zbura, aşa că sunt terminat”. 

Înainte ca microfoanele să surprindă această discuţie, premierul Jiri Rusnok trimisese condoleanţe oficiale Africii de Sud după moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al ţării. 

Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, eroul luptei împotriva apartheidului, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat joi seara preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

Nelson Mandela, care a fost primul preşedinte de culoare al ţării (1994-1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie - 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

CITEŞTE MAI MULT

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

VIDEO Legenda Nelson Mandela. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite