Abdul Malik al-Houthi, comandantul rebelilor Houthi, un personaj înfiorător și enigmatic. Cum a transformat o adunătură de desculți într-o armată periculoasă

0
Publicat:

Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al luptătorilor Houthi din Yemen, ale căror atacuri asupra transporturilor în Marea Roșie au atras intervenția recentă a armatelor SUA și britanice, a creat o armată feroce dintr-o miliție dezorganizată, cu membri încălțați în sandale.

Abdul Malik al-Houthi, un lider enigmatic care pune pe jar comunitatea internațională
Abdul Malik al-Houthi, un lider enigmatic care pune pe jar comunitatea internațională FOTO captură X

Mai multe companii de transport maritim și-au suspendat operațiunile sau au ales rute mai lungi în jurul Africii din cauza campaniei conduse de Houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului. Gruparea și-a adjudecat titlul de lider ai regiunii după ce a învins forțelor susținute de puternica Arabie Saudită, scrie Reuters.

Militanții sprijiniți de Iran au jurat să mențină presiunea asupra comerțului mondial, cu efecte puternice asupra economiei mondiale, până când Israelul își va opri bombardamentele asupra Fâșiei Gaza.

Houthi au declarat că vor răspunde după ce avioanele de război, navele și submarinele SUA și britanice au lovit Yemenul în replică la atacurile asupra transporturilor din Marea Roșie. Intervenția americanilor și britanicilor este considerată o extindere a conflictului din Gaza, care, spun unii analiști, ar putea submina câștigurile obținute cu greu de Houthi în plan intern.

Au reușit să supraviețuiască în ultimii opt ani, să-și extindă puterea, dar acum atrag asupra lor atacuri aeriene din partea celei mai puternice armate din lume”, a declarat Tobias Borck, cercetător principal în securitatea Orientului Mijlociu la Royal United Services Institute.

Al-Houthi și-a câștigat reputația ca un comandant de luptă feroce înainte de a deveni liderul mișcării Houthi, luptători montani care țin piept unei coaliții militare conduse de Arabia Saudită din 2015, într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului și a lăsat milioane de oameni să moară de foame.

Zeci de mii de luptători și un arsenal imens de drone și rachete

Sub conducerea lui al-Houthi, în vârstă de peste 40 de ani, grupul a recrutat zeci de mii de luptători și a adunat un arsenal imens de drone armate și rachete balistice folosite pentru a lovi repetat infrastructura strategică a Arabiei Saudite.

În ianuarie 2022, Houthi au mărit șansele conflictului prin lansarea unui atac cu rachete asupra Emiratelor Arabe Unite, un important aliat al SUA, la fel ca și Arabia Saudită.

El (al-Houthi) a reușit să transforme o miliție rurală implicată în principal în tactici de insurecție în una dintre cele mai rezistente grupări armate non-statale din regiune”, a spus Ludovico Carlino, analist principal în domeniul riscului țării, Orientul Mijlociu și Africa de Nord la HIS Markit.

Într-un discurs din 2022, al-Houthi a declarat că obiectivul rebelilor este să poată lovi orice țintă din Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, ambii producători majori de petrol OPEC, care consideră Iranul și organizațiile controlate de acesta drept amenințări majore la adresa Orientului Mijlociu și nu numai.

Al-Houthi este cunoscut pentru nu stă prea mult timp într-un loc, pentru că nu se întâlnește niciodată cu media și pentru o reticență extremă în a apărea în public.

De la începerea războiului din Yemen - văzut pe scară largă ca un conflict între Arabia Saudită și Iran - oficialii străini care au avut de-a face cu al-Houthi nu l-au întâlnit niciodată în persoană, a spus o sursă.

Cei care căutau întâlniri erau rugați să călătorească în fortăreața Houthi din Sanaa, unde un convoi de securitate al rebelilor i-ar fi condus la case conspirative, ar fi efectuat verificări de securitate și apoi i-ar fi condus într-o cameră de la etaj unde el ar fi apărut doar pe un ecran.

Mișcarea Houthi a fost înființată pentru a lupta pentru interesele șiiților Zaydi, o sectă minoritară care a condus un regat de 1.000 de ani în Yemen până în 1962, dar s-a simțit progresiv amenințată de domnia lui Ali Abdullah Saleh între 1990 și 2012.

Sprijinul Iranului pentru Houthi, care a forțat guvernul recunoscut internațional al Yemenului susținut de Arabia Saudită în exil în 2021, a ajutat Teheranul să-și extindă rețeaua regională de organizații militare, care include Hezbollah în Liban și miliții în Irak și Siria.

Experții în problemele Yemenului spun că Houthi sunt motivați în primul rând de o agendă internă, deși împărtășesc o afinitate politică pentru Iran și Hezbollah. Houthi neagă că ar fi marionetele Teheranului și spun că luptă împotriva unui sistem corupt și a agresiunii regionale.

Al-Houthi spune că se trage din Profetul Mahomed

Iranul îi susține pe Houthi ca parte a „axei de rezistență” regionale - un șir de grupări susținute de acest stat - iar mișcarea a adoptat elemente ale ideologiei revoluționare a Teheranului.

Arabia Saudită și aliații săi acuză Iranul că înarmează și antrenează Houthi, acuzații negate de Teheran. În acest sens, analiștii spun că Houthi sunt mai independenți decât Hezbollahul din Liban.

Houthi, la fel ca și alte părți implicate în politica yemenită, operează într-un teren de alianțe schimbătoare.

La sfârșitul anului 2017, l-au asasinat pe fostul președinte Saleh într-o ambuscadă cu aruncătoare de grenade, după ce acesta s-a alăturat coaliției conduse de Arabia Saudită. De asemenea, au creat un stat militar pentru a-și consolida controlul.

Houthi se bazează și pe un aparat de informații interne foarte brutal, reprimând orice formă de opoziție”, a spus analistul Carlino.

În discursuri și predici preînregistrate, al-Houthi, care spune că linia sa genealogică ajunge până la Profetul Mahomed, susține că mișcarea sa este sub asediu total din cauza religiei sale.

Trebuie să ne concentrăm pe păstrarea autenticității apartenenței și identității noastre islamice”, a spus el într-un discurs, denunțând un „război” de influență menit să slăbească moralul Houthi. „Astăzi ne confruntăm cu cel mai periculos război”, spune el.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite