Regatul Unit apără legalitatea atacurilor împotriva rebelilor houthi

0
Publicat:

Regatul Unit apără legalitatea atacurilor militare effectuate alături de Statele Unite împotriva rebelilor houthi din Yemen, reafirmând că a acționat într-o situație de „legitimă apărare”, transmite sâmbătă AFP, scrie Agerpres.

Houthi FOTO: EPA-EFE
Houthi FOTO: EPA-EFE

Atacurile desfășurate în noaptea de joi spre vineri ca răspuns la mai multe săptămâni de atacuri asupra navelor comerciale din Marea Roşie de către houthi sunt „necesare, legale şi proporţionale”, a spus şeful diplomaţiei britanice David Cameron într-un clip video publicat pe X (fostul Twitter).

„Trebuie să fie clar pentru houthi că suntem serioşi când spunem că acţiunile lor împotriva navelor britanice şi a altor nave sunt complet inacceptabile”, a adăugat acesta.

Într-un interviu acordat pe Telegraph vineri, ministrul Apărării Grant Shapps a cerut regimului de la Teheran să se asigure că „intermediarii” săi din regiune, precum rebelii Hhouthi sau Hezbollah-ul libanez „îşi încetează activităţile”.

Downing Street a publicat poziţia juridică cu privire la atacuri motivând că acestea vizează „ţinte atent identificate”. „A fost necesar şi proporţional să se răspundă la atacurile houthi”. „Regatul Unit este autorizat, conform dreptului internaţional, să folosească forţa în astfel de circumstanţe în care autoapărarea este singurul mijloc posibil de a face faţă unui atac armat real sau iminent, iar forţa utilizată este necesară şi proporţională”.

Armata britanică a desfăşurat trei nave în regiune: distrugătorul HMS Diamond, despre care Londra a spus că a contribuit la respingerea unui atac cu drone houthi la începutul acestei săptămâni, HMS Richmond şi HMS Lancaster echipat cu un elicopter de atac. Patru avioane de luptă Typhoon cu baza în Cipru au participat la atacurile britanico-americane.

Premierul britanic Rishi Sunak, aflat în vizită la Kiev, a explicat că şi-a reunit consiliul de miniştri şi a avertizat opoziţia în legătură cu aceste acţiuni, asigurând că luni va vorbi şi cu parlamentarii.

„Ceea ce am făcut a fost o acţiune limitată şi necesară ca răspuns la o ameninţare specifică, într-o situaţie de autoapărare”, a insistat premierul pe canalele de televiziune britanice, adăugând că este necesar să se transmită „un semnal puternic” rebelilor houthi.

Loviturile americane şi britanice asupra Yemenului, care au ucis cinci persoane, au urmat după atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie despre care aceştia susţin că au legătură cu Israelul, în semn de protest faţă de atacurile israeliene constante asupra Fâşiei Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite