Zelenski anunță demiterea oficialilor regionali responsabili cu recrutarea. „Cinismul și corupția reprezintă trădare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea tuturor oficialilor regionali responsabili cu recrutarea militară.

Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Decizia intervine pe fondul îngrijorărilor privind un sistem de corupţie care le permite recruţilor să evadeze din armată.

"Îmbogăţirea ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transportul ilegal peste graniţă al recruţilor. Soluţia noastră: demitem toţi comisarii militari", a anunţat Zelenski pe Telegram, după o anchetă anticorupţie.

Preşedintele ucrainean, citat de Agerpres, a afirmat că au fost declanşate 112 cercetări penale în urma unei inspecţii realizate de organele anticorupţie ucrainene, serviciile de securitate (SBU) şi procuratură.

"Sunt abuzuri în diferite regiuni. Doneţk, Poltava, Vinita, Odesa, Kiev", a denunţat el, cerându-i comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, să înlocuiască oficialii demişi cu veterani ai războiului declanşat de Rusia.

"Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a mai spus preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, recrutarea militară trebuie organizată de "soldaţi care au fost pe front sau care nu mai pot fi în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea sau un membru".

El a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi de fapte de corupţie şi le-a cerut altora "să meargă pe front" dacă vor "să-şi păstreze tresele şi să-şi demonstreze demnitatea".

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea unui fost comisar din armată, responsabil cu mobilizarea, suspectat că şi-ar fi cumpărat o vilă pentru aproximativ 4 milioane de euro în Spania, în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite