O femeie a fost arestată pentru implicare într-un complot de asasinare a lui Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunțat luni că a reținut o informatoare a rușilor „care punea la cale un atac aerian rusesc în regiunea Nicolaev în timpul vizitei președintelui Ucrainei”.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia (2) jpg

Presupusa informatoare, "în ajunul recentei călătorii a președintelui Ucrainei în regiunea Nicolaev, colecta informații despre vizita planificată", a precizat SBU.

SBU a publicat o fotografie neclară a femeii, precum şi mesaje telefonice şi note scrise de mână despre activităţi militare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat ultima dată în regiune la sfârșitul lunii iulie.

SBU a precizat într-un comunicat că presupusa complice a rușilor, care lucra într-un magazin dintr-o bază militară, „a încercat să determine timpul şi lista locurilor din itinerariul provizoriu al şefului statului în regiune”.

Au fost luate "măsuri suplimentare de securitate" pentru vizita lui Zelenski, dar serviciul nu a arestat-o imediat „pentru a obţine noi informaţii despre 'comanditarii ei ruşi' şi sarcinile care i-au fost atribuite”.

Conform SBU, ea a căutat informaţii în special despre amplasarea sistemelor ucrainene de război electronic şi a depozitelor de muniţie şi a fost arestată "în flagrant" în timp ce încerca să transmită informaţiile sale serviciilor secrete ruseşti.

Potrivit anchetei, colaboratoarea este rezidentă a orașului Ochakov, în sudul Ucrainei.

Ea ar fi călătorit în regiune și ar fi filmat locațiile obiectivelor ucrainene.

Identitatea femeii nu a fost făcută publică.

Se presupune că femeia plănuia să împărtășească aceste informații cu Rusia în vederea „unui nou atac aerian masiv” în regiune.

Zelenski a scris luni pe Telegram că SBU l-a informat despre această tentativă de atac şi este ţinut la curent despre "lupta împotriva trădătorilor" din Ucraina.

Femeia este acuzată că a difuzat informaţii neautorizate despre arme şi mişcări de trupe şi riscă până la 12 ani de închisoare, au precizat serviciile de securitate.

Justiţia ucraineană anunţă în mod regulat arestarea persoanelor care trăiesc în Ucraina acuzate că au transmis informaţii pentru a ajuta armata rusă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite