Xi Jinping face curățenie în partid și armată. Mai mulți oficiali din cadrul Forței de Rachete au dispărut din public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ofițeri de rang înalt din forța de rachete a armatei chineze s-ar afla sub investigație, în timp ce președintele Xi Jinping caută să-și consolideze controlul asupra forțelor armate, relatează FT.

Xi Jinping l-a demis recent pe șeful Forței de Rachete din cadrul armatei chineze FOTO EPA-EFE
Xi Jinping l-a demis recent pe șeful Forței de Rachete din cadrul armatei chineze FOTO EPA-EFE

Xi Jinping a lansat o nouă campanie pentru a impune disciplină în rândul membrilor de partid și pentru a elimina corupția în armată, un semn că eforturile sale din ultimul deceniu de a controla personal forțele armate au eșuat.

În cadrul a două reuniuni la nivel înalt care au avut loc recent la Beijing, Xi le-a spus liderilor militari că trebuie „să se concentreze asupra rezolvării problemelor proeminente care persistă în organizațiile de partid de la toate nivelurile în ceea ce privește impunerea conducerii absolute a partidului asupra armatei”.

Comisia militară centrală, organul suprem de conducere militară al Chinei, pe care Xi îl prezidează, a cerut înființarea unui „mecanism de avertizare timpurie pentru riscurile de integritate în armată” și a anunțat o anchetă privind corupția în privința achizițiilor de echipamente în urmă cu aproape șase ani.

Mai mulți oficiali din cadrul Forței de Rachete a PLA au dispărut din public

Campania reînnoită de impunere a disciplinei de partid vine în contextul în care mai mulți ofițeri de rang înalt din cadrul Forței Rachetelor a Armatei Populare de Eliberare (PLA), care supraveghează arsenalele de rachete nucleare și convenționale ale țării, au dispărut din  public – ceea ce este de regulă semnalul unei investigații. De pildă, fostul ministru de externe al Chinei, Qin Gang, a lipsit de la angajamentele publice timp de o lună înainte de a fi anunțată înlocuirea lui cu predecesorul său, Wang Yi, săptămâna trecută.

Li Yuchao, comandantul Forței Rachetelor, nu a fost menționat în rapoartele oficiale privind promovarea de către Xi a generalilor de rang înalt din cadrul PLA la sfârșitul lunii trecute, un eveniment la care ar fi fost de așteptat să fie prezent.

Potrivit Cercius, o firmă de consultanță cu sediul în Canada care urmărește politica chineză, statutul a aproximativ 10 actuali și foști oficiali ai Forței Rachetelor este neclar, inclusiv al lui Li și al adjunctului său Liu Guangbin.

La sfârșitul anului trecut, mai mulți oficiali de nivel inferior au fost reținuți, ceea ce ar putea fi indiciu al unei anchete mai ample, în care responsabili mai înalți să fie arestați ulterior, după cum se obișnuiește când se deschid investigații, au explicații experții Cercius.

Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane, dacă nu toate să fi fost reținute din motive de indisciplină sau corupție, apreciază Rod Lee, director de cercetare al Institutului de studii aerospațiale din China din cadrul universității Forțelor Aeriene americane și un expert de frunte în Forța Rachetelor din cadrul PLA.

Mai mulți ofițeri ai Forțelor de Rachete, inclusiv Li Yuchao și adjunctul său Liu, au fost vizați de o anchetă, a relatat vineri South China Morning Post. O investigație nu a fost anunțată oficial, iar Financial Times nu a putut confirma în mod independent cine sunt cei care ar face obiectul unei asemenea anchete.

La începutul lunii iunie, Comisia centrală pentru inspecția disciplinei, un organism de supraveghere internă al Partidului Comunist Chinez, a anunțat că peste 39 de cadre militare și politice de rang înalt au fost arestate de la cel de-al 20-lea congres al partidului din octombrie anul trecut, dar nu a publicat numele tuturor celor care sunt urmăriți penal.

Doi oficiali guvernamentali de rang înalt din alte țări informați cu privire la informații de la servicii au afirmat că liderii Forței Rachetelor sunt cercetați pentru scurgere de informații militare.

Declanșatorul a fost faptul că noi, în afara Chinei, avem o înțelegere destul de detaliată a structurii Forței Rachetelor până acum. Este vorba despre divulgarea de secrete”, a declarat unul dintre oficiali.

Cruciada anticorupție a lui Xi

Sub conducerea lui Xi, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong încoace, o cruciadă anticorupție a servit dublului scop de a elimina rivalii politici și de a pedepsi corupția endemică. Din 2012, aproape 5 milioane de funcționari de nivel inferior, precum și mii de "tigri" de nivel superior au fost prinși, la fel ca și directori din industriile tehnologică, financiară și energetică și chiar și din propriile comisii de supraveghere anti-corupție.

Rămâne neclar dacă atenția reînnoită a lui Xi asupra armatei a fost determinată de un caz particular sau de preocupări mai mari legate de loialitatea politică. Forța Rachetelor este una dintre cele mai importante ramuri din punct de vedere strategic ale PLA, fiind responsabilă de forța de descurajare nucleară terestră a Chinei, care se extinde rapid, precum și de sistemele de rachete esențiale unui atac potențial asupra Taiwanului și eforturilor de a refuza accesul și libera circulație a forțelor americane în vestul Pacificului.

Reforma armatei

Armata a fost una dintre primele obiective ale lui Xi după ce a preluat puterea, în cadrul unei revizuiri dramatice pentru a-și afirma autoritatea asupra unei forțe despre care a considerat că începuse să intre în declin și ieșise de sub controlul Partidului Comunist, potrivit lui Phillip Saunders, director al Centrului pentru Studiul Afacerilor Militare Chineze de la Universitatea Națională de Apărare din SUA.

„După zece ani, există o nouă generație de lideri, parțial acea teamă anticorupție a dispărut. Este nevoie periodic să se reevidențieze campania împotriva corupției și să se sublinieze din nou, din punct de vedere politic, tema loialității față de partid”, a explicat Saunders.

Înaintea Zilei armatei, la 1 august, care marchează înființarea serviciilor armate ale PCC, presa oficială a publicat o serie de articole care îndeamnă cadrele să „consolideze guvernarea militară”.

„Faptul că se vorbește din nou despre aceste probleme este o frază de cod pentru a spune că loialitatea absolută față de partid nu a fost încă atinsă”, a apreciat Lyle Morris, cercetător senior la Center for China Analysis și fost director pentru China în cadrul secretariatului american al apărării. „Xi a consolidat controlul asupra PLA în moduri fără precedent. Dar asta nu înseamnă că acesta este total”.

În ultimul deceniu, Xi a transferat organele de supraveghere militară, cum ar fi biroul de audit și comisia de inspecție a disciplinei, în subordinea CMC pentru a preveni coluziunea cu alte departamente, a revigorat organele de partid din armată și a construit un corp de reglementări menite să limiteze marja de manevră a comandanților în materie de corupție.

Dar, cel mai important, el a concentrat controlul asupra armatei în propriile mâini, sporind puterile președintelui CMC și înscriind aceste schimbări în statutul partidului comunist.

Unii experți au argumentat că cea mai recentă investigație în rândurile ofițerilor din cadrul Forței de Rachete indică eșecul acestor reforme.

„Este evident că au existat lucruri nerezolvate în selectarea liderilor Forței Rachetelor. Din moment ce Xi însuși a selectat aceste persoane, conducerea sa este compromisă. El trebuie acum să dezamorseze impactul negativ în armată”, a apreciat Andrew Yang, fost ministru al apărării din Taiwan și analist al PLA.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite