Cum se pregătesc statele europene pentru întreruperea furnizării de gaze ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Guvernele europene se pregătesc pentru posibile întreruperi de gaze ruseşti după ce Gazprom a încetat miercuri furnizarea resursei pentru Bulgaria şi Polonia, transmite Reuters.

UE are reguli pentru prevenire şi răspuns la întreruperea furnizării de gaze, în care identifică trei niveluri de criză: avertisment timpuriu, alertă şi urgenţă. Statele membre trebuie să aibă planuri pregătite pentru a gestiona impactul unei întreruperi în furnizare la cele trei niveluri.

Într-o urgenţă, guvernele pot interveni doar dacă măsurile bazate în piaţă sunt insuficiente, pentru a asigura necesarul gospodăriilor şi clienţilor care acoperă serviciile esenţiale.

Austria, care primeşte aproape 80% din necesarul de gaze din Rusia, a spus că a activat primul pas pentru un plan de urgenţă în trei faze, concentrându-şi monitorizarea pieţei gazelor, dar fără să ia măsuri suplimentare pentru a securiza furnizarea, scrie Reuters.

Măsuri precum raţionalizarea gazelor ar fi folosite dacă a treia fază a planului de urgenţă se activează, ceea ce necesită o „criză imediată”.

Guvernul şi-a alocat un buget de până la 5 miliarde de euro pentru a acoperi rezervele de gaze ale naţiunii până la 80% din capacitate până la toamnă, de la 18% cât este acum, deasupra celor 1,6 miliarde de euro deja prinse pentru acest an pentru o rezervă strategică de gaze.

Marea Britanie primeşte aproape 3% din gazele sale din Rusia. Va permite plăţile la Gazprombank şi subsidiarele sale pentru gazul ţărilor UE până la sfârşitul lunii mai.

Un purtător de cuvânt de la compania naţională a spus: „Furnizarea continuă dintr-un număr de surse diverse. Marja aprovizionării cu gaze este de aşteptat să fie suficientă în toate scenariile noastre privind furnizarea şi cererea”.

Compania naţională de distribuţie are instrumente disponibile pentru a gestiona orice cerinţe operaţionale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Grecia va ajuta Bulgaria după ce Rusia i-a tăiat livrările de gaze, i-a spus miercuri premierul grec Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar.

Bulgaria, care foloseşte peste 90% din necesarul de gaze din Rusia, a avut discuţii cu Azerbaidjan pentru a mări importurile şi caută moduri de a aduce gaze naturale lichefiate prin terminale în Grecia şi Turcia.

Operatorul său de reţea de gaze a deschis o licitaţie pentru foraje subterane ca parte a planurilor de a aproape dubla capacitatea de stocare şi se pregăteşte pentru alte întreruperi la furnizare.

Danemarca are acelaşi plan de urgenţă precum Germania deoarece este membră UE, însă nu a activat faza de „avertisment timpuriu” din plan.

Operatorul reţelei de transport al gazelor din Franţa, GRTgaz, a aplicat măsuri care pot fi invocate pentru a limita furnizarea de gaze clienţilor în cazul penuriei şi a cerut distribuitorilor să-şi umple rezervele subterane înaintea iernii următoare.

Măsurile permit companiei să emită ordine de reducere sau întrerupere a consumului de gaz în două ore pentru marii consumatori conectaţi la reţeaua sa şi cer operatorilor sistemului de distribuţie să facă acelaşi lucru în cazul deficitului.

Franţa primeşte aproape 20% din gaze din Rusia.

Germania a activat prima fază de „avertisment timpuriu” dintr-un plan de urgenţă. A doua fază va avea loc când întreruperea furnizării sau cererea crescută deranjează echilibrul obişnuit dar încă poate fi corectat fără intervenţii.

Al treilea nivel de urgenţă se aplică când măsurile din piaţă eşuează să remedieze lipsurile şi atunci când autoritatea de reglementare a reţelei germane trebuie să decidă cum va distribui rezervele de gaze rămase.

Rusia acoperea 55% din importurile de gaze din Germania în 2021 iar 40% în primul trimestru al anului 2022.

Grupul de lobby german pentru gaze Zukunft Gas (Gazul Viitor) a spus că miercuri Germania trebuia să înceapă imediat stocarea deoarece Rusia foloseşte combustibilul ca unealtă politică.

În cadrul unui plan de intervenţie, Grecia, care foloseşte în mare parte gaz pentru generarea de energie electrică, ar primi cantităţi suplimentare de GNL şi va transforma patru centrale pe gaze la sursa de diesel. Ar putea de asemenea să mărească achiziţiile de gaz azer.

Capacitatea de ardere a cărbunelui de rezervă poate de asemenea fi activată.

Gazul rusesc acoperă aproape 40% din necesarul anual al ţării.

Ministrul Tranziţiei Ecologice Roberto Cingolani a spus că Italia se poate baza pe suficiente rezerve pentru a preveni o situaţie critică în următoarele câteva luni dacă ar trebui să suspende importurile de gaze din Rusia în curând.

Italia primeşte aproape 40% din livrările de gaze din Rusia.

Olanda primeşte aproape 15-20% din gazele sale din Rusia. Guvernul a spus că va cere cetăţenilor şi afacerilor să folosească mai puţin gaz însă încă nu a activat planul de criză.

În cazul apariţiei riscurilor la furnizare, ministerul climei din Polonia depune o moţiune formală guvernului pentru a introduce limitări la folosirea gazelor de către consumatori. Aceasta va afecta în primul rând industria dar va apăra gospodăriile. Măsura încă nu fusese activată.

Polonia primeşte aproape 50% din cererea sa de gaze din Rusia.

Stocurile de energie ale Poloniei sunt securizate, a spus ministerul climei marţi, ca răspuns la ştirea că Rusia va întrerupe imediat livrările. Ministrul a precizat că nu e nevoie să acceseze rezervele de gaze iar consumatorii nu vor fi afectaţi.

Un gazoduct ce conectează Polonia de câmpurile de gaze din Norvegia făcut să reducă dependenţa Poloniei de Rusia va fi parţial operaţional de la 1 octombrie, a spus miercuri ministrul responsabil de securitatea energetică, Piotr Naimski.

Polonia a mai transmis că nu are nevoie să folosească din rezervele de gaze, acestea fiind 76% pline.

Nicio ţară din peninsula Iberică nu are nevoie de Rusia ca principal furnizor.

Spania, care a cumpărat 8% din GNL din Rusia în 2021, a spus că securitatea furnizării se bazează pe mai multe surse.

Elveţia, care are o dependenţă mică de gaze naturale, de aproape 15% din consumul de energie, a decis în martie să-şi stabilească o rezervă pentru iarnă. Industria gazelor şi autorităţile lucrează la implementarea acesteia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite