Vieţile românilor din Marea Britanie, ruinate de retorica înşelătoare, spune ambasadorul Ion Jinga

0
0

Vieţile şi reputaţia românilor muncitori din Marea Britanie sunt ruinate de statistici înşelătoare şi de retorica „sperietoare" folosită intens, de la mass-media la politicieni, susţine ambasadorul român la Londra, pe blogul său de pe Huffington Post. Ambasadorul român la Londra se implică activ în combaterea imaginii negative promovate de anumite facţiuni politice sau mediatice din Regat, faţă de românii din Marea Britanie.

Astfel, Excelenţa Sa dr. Ion Jinga reuşeşte să contracareze fluxul de materiale negative care apar referitor la „imigranţii“ români, prin apariţii media şi editoriale constante, argumentate puternic cu date reale despre situaţia conaţionalilor din Regat.

În editorialul său pentru ediţia britanică a celebrei publicaţii Huffington Post, Dr. Ion Jinga spune că nu există nicio dovadă care să sugereze o creştere a criminalităţii de la stabilirea românilor în Regat, insistând că statisticile sunt deliberat manipulate pentru a portretiza conaţionalii săi într-o lumină proastă.

 „O parte din mass-media asociază în mod disproporţionat imigranţii cu tâlhăriile, furtul de buzunare şi cerşitul, dar acestea sunt fenomene care afectează toate oraşele importante, din cele mai vechi timpuri. Nu este un fenomen apărut în ultimii ani în Europa, nici nu este legat de comunităţile din Europa de Est care s-au stabilit în ţările occidentale ".

„Din păcate, informaţiile distorsionate şi tendenţioase cu privire la un  „val de crime" iminent, după 1 ianuarie 2014 sunt dăunătoare vietii şi reputaţiei majorităţii imigranţilor care duc o existenţă normală“.

„Un exemplu ilustrativ este acuzaţia făcută de politicienii care au drept scop asumat „provocarea unui cutremur" în Marea Britanie prin ieşirea din UE şi trimiterea străinilor înapoi în ţările lor de origine: „27.000 de români au fost arestaţi pentru ultimii cinci ani"- în primul rând, „arestat "este foarte mult diferit de „acuzat "sau „condamnat ", consideră ambasadorul român la Londra.

„O simplă verificare a documentelor în trafic se transformă în „arest" în statistici sau dacă i se cere cuiva să meargă la secţia de poliţie pentru verificarea identităţii, chiar dacă persoana este eliberată imediat după. În al doilea rând, aceasta nu înseamnă că 27.000 de români au fost „arestaţi ", deoarece, în multe cazuri reale de reţinere, aceeaşi persoană a fost închisă de mai multe ori.

„În al treilea rând, numărul cetăţenilor români condamnaţi în prima jumătate a anului 2013 a scăzut cu 20% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012."

Blog-ul său apare după ce mai multe ziare au raportat ieri că mulţi români din Franţa au în vedere trecerea în Marea Britanie pentru a „obţine beneficii acolo". Însă dr. Jinga a declarat românii au „cea mai mare rată de ocupare a forţei de muncă în această ţară - 85%, în timp ce aproape 40% deţin o diplomă universitară.

Ambasadorul Ion Jinga susţine că toate studiile recente concluzionează că românii nu au ales Marea Britanie ca destinaţie preferată după ce ultimele restricţii ale UE se vor ridica pentru România şi Bulgaria de la 1 ianuarie 2014.

„Dintre cei care vor să emigreze, mulţi au făcut-o deja în ultimii şapte ani“, a declarat Excelenţa Sa.  

„Migraţia din România poate să fi părut o soluţie în timpul unei crize economice, dar economia nostră este în creştere în acest moment şi avem nevoie ca oamenii să se întoarcă şi să îşi folosească abilităţile aici“, a mai spus ambasadorul român în Regat.

„Ceea ce este destul de sigur – şi am primit confirmarea din partea directorului EUROPOL- este că eliminarea restricţilor pentru români şi bulgari din luna ianuarie nu va creşte rata criminalităţii în Marea Britanie“, a concluzionat Excelenţa Sa, ambasadorul României la Londra. 

Mai multe pe această temă

Ambasadorul Ion Jinga: „Vina de a fi român în Marea Britanie“

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, a scris pentru ziarul britanic „The Telegraph” despre problemele zilnice cu care se confruntă imigranţii români stabiliţi în Marea Britanie, contribuabili la economia ţării şi care se remarcă prin profesionalismul muncii lor. Însă nimic nu pare să mai fie o garanţie în faţa atitudinii discriminatorii care s-a sedimentat în ultimul timp în conştiinţa colectivă a britanicilor.

VIDEO Adevărul Live cu ambasadorul României la Londra, Ion Jinga: Avem toleranţă zero faţă de orice tip de infracţiuni

Excelenţa Sa ambasadorul României în Marea Britanie a dezbătut alături de corespondentul de presă la Bruxelles, Cristian Unteanu, problemele cu care se confruntă cetăţenii români care locuiesc în Regatul Unit, atacurile presei britanice la adresa imigranţilor din Europa de Est şi modul în care autorităţile române gestionează aceste situaţii.

Ambasadorul României la Londra: între 15.000- 25.000 români vor merge în Marea Britanie din 2014

Ion Jinga, Ambasadorul României la Londra, a informat marţi Parlamentul britanic cã estimările vehiculate de presa britanică privind numărul românilor şi bulgarilor care ar urma să vină în Marea Britanie începând din 2014 sunt exagerate.

Ambasadorul Ion Jinga: Rata de criminalitate a britanicilor e mai mare decât a românilor din Regatul Unit

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, afirmă, într-un drept la replică către Daily Express, că statisticile Poliţiei Metropolitane indică o infracţionalitate în rândul locuitorilor britanici de 9,16%, fiind mai mare decât procentul de 7,9% aferent românilor din Regatul Unit.

VIDEO Ambasadorul României la Londra, criticat de internauţi pentru engleza chinuită în care a explicat scandalul cărnii de cal la CNN

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, a explicat, într-o intervenţie la CNN criticată de internauţi pentru engleza „chinuită“ a diplomatului, contextul scandalului cărnii de cal. Jinga a declarat că Romania nu poate fi învinovăţită în acest caz  şi că abatoarele româneşte respectă regulile.

EDITORIAL VIDEO De ce nu dau englezii doi bani pe noi

După toate poveştile care ne-au pus într-o lumină proastă în faţa englezilor, a venit de curând şi bomboana de pe colivă. Invitat de CNN să explice cum e cu carnea de cal, ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, părea decupat mai degrabă dintr-un film cu proşti sau dintr-o scenetă a Divertişilor. Cu o engleză de baltă, parcă învăţată de la Ion Iliescu (cel care le dădea străinilor preţioasa informaţie că „ză dacs cam from ză tracs“), marele nostru ambasador părea un nene cules din Piaţa Obor, cu probleme de concentrare şi care înainte mai trăsese şi vreo două sute de tărie. Prin urmare, o bună oportunitate ca lumea să afle şi poziţia noastră şi să ne mai spălăm imaginea ne-a acoperit şi mai mult de ridicol, scrie Cezar Paul-Băsescu, editor Cultură, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite