De ce nu dau englezii doi bani pe noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentantul României la Londra, ambasadorul Ion Jinga, în intervenţia de la CNN
Reprezentantul României la Londra, ambasadorul Ion Jinga, în intervenţia de la CNN

Nu-i aplaud pe englezi că nu ne privesc cu ochi buni şi că ne bagă pe toţi în aceeaşi oală, ci propun doar un mic exerciţiu de a ne pune în locul lor.

Închipuiţi-vă că România e o ţară în care cetăţenii trăiesc decent de multă vreme şi că, la un moment dat, la noi încep să apară tot mai mulţi cerşetori şi hoţi dintr-o ţară a lumii a treia. Ne mai vin, din acea ţară îndepărtată, şi oameni care să muncească cinstit sau tineri care să studieze în facultăţile noastre, dar pe aceia nu-i vedem, că nu ne ciocnim de ei toată ziua ca de cei care stau cu mâna întinsă la colţ de stradă. Ca să nu mai vorbim că despre oamenii cinstiţi nu scrie presa aşa cum o face despre cei care fură din bancomate sau din supermarketuri. Apoi, suntem anunţaţi că, de la o anumită dată, ne vom deschide băierele graniţelor faţă de indivizii din acea ţară a lumii a treia. Cum credeţi că am reacţiona? Românii nu trăiesc nici pe departe la fel de bine ca englezii, dar ar avea cu siguranţă aceeaşi atitudine ca ei dacă ar fi vorba să se confrunte cu un import masiv de amărâţi din lumea a treia.

Dar să continuăm scenariul nostru. Închipuiţi-vă că s-ar descoperi că unele produse din supermarketurile noastre conţin carne de pisică pe post de carne de miel. Şi – culmea! – ni s-ar zice că acea carne de pisică provine tocmai din respectiva ţară care ne furnizează şi cerşetorii. Veţi spune că lucrurile nu se compară, că una e pisica şi alta e calul sau că produsele din carne de cal sunt chiar sănătoase şi hrănitoare? Nici carnea de pisică nu e nesănătoasă, iar în unele ţări asiatice se mănâncă fără nicio problemă. Aşa cum nouă ni se pare de neconceput ca felinele să ne ajungă în farfurie, tot aşa gândesc şi britanicii când e vorba de cai.

Nu vreau să fiu înţeles greşit: nu-i aplaud pe englezi că nu ne privesc cu ochi buni, ci propun doar un mic exerciţiu de a ne pune în locul lor. E nedrept că ne aplică o ştampilă şi că ne bagă pe toţi în aceeaşi oală, dar nici noi n-am proceda altfel. Cui i-ar plăcea să vină alţii să ne strice traiul nostru liniştit sau să ne aducă pe cap alte probleme?

După toate poveştile care ne-au pus într-o lumină proastă în faţa englezilor, a venit de curând şi bomboana de pe colivă. Invitat de CNN să explice cum e cu carnea de cal, ambasadorul român la Londra, Ion Jinga, părea decupat mai degrabă dintr-un film cu proşti sau dintr-o scenetă a Divertişilor. Cu o engleză de baltă, parcă învăţată de la Ion Iliescu (cel care le dădea străinilor preţioasa informaţie că „ză dacs cam from ză tracs“), marele nostru ambasador părea un nene cules din Piaţa Obor, cu probleme de concentrare şi care înainte mai trăsese şi vreo două sute de tărie. Prin urmare, o bună oportunitate ca lumea să afle şi poziţia noastră şi să ne mai spălăm imaginea ne-a acoperit şi mai mult de ridicol.

Dragii noştri politicieni, sunt o groază de ţări mai puţin importante unde puteţi să vă expediaţi pilele şi nepoţii, să trăiască fără griji la căldurica ambasadelor. Dar taman la Londra v-aţi găsit să vă trimiteţi loaza?

Excelenţa Sa, ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, vorbeşte engleza 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite