Un sfert dintre ucraineni s-ar putea confrunta cu o tulburare mintală din cauza războiului, avertizează OMS

0
Publicat:

Un oficial din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a afirmat, marți, că 10 milioane de ucraineni, aproximativ un sfert din populația Ucrainei, s-ar putea confrunta cu o tulburare mintală din pricina războiului care afectează țara de zece luni, relatează Reuters.

Refugiați ucrianeni.
10 milioane de ucraineni s-ar putea confrunta cu o tulburare mintală. FOTO Getty Images (Arhivă)

OMS estimează că până la zece milioane de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta o formă de tulburare mintală, variind de la anxietate și stres până la afecțiuni mai severe”, a afirmat prin legătură video Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva. 

Printre afecțiunile mai grave se numără tulburarea de stres posttraumatic. Cazurile sunt în creștere după zece luni de conflict, astfel OMS a lansat servicii de asistență online. 

Sistemul de sănătate al Ucrainei este sub presiune de când Rusia a invadat țara. Conform datelor OMS, până în prezent, au avut loc cel puțin 700 de atacuri asupra unor unități medicale. 

Mai mult decât atât, presiunea a crescut odată cu înmulțirea bombardamentelor ruse asupra infrastructurii critice, atacuri care au început din octombrie. 

Habicht a atenționat că se vor înmulți cazurile de boli respiratorii din pricina scăderii temperaturilor și a încălzirii insuficiente. În plus, se vor înmulți și accidentele rutiere ca urmare a deplasării pe străzi neluminate. 

Rusia neagă că a vizat civilii în „operațiunea militară specială” din Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite