Peste 10 milioane de ucraineni, fără curent electric. Zelenski: „Atacurile rusești coincid cu prima ninsoare”

0
Publicat:

Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP. Operatorul naţional de energie a anunţat prelungirea întreruperilor de curent din cauza "agravării situaţiei".

Milioane de ucraineni stau în întuneric FOTO Profimedia
Milioane de ucraineni stau în întuneric FOTO Profimedia

  "În prezent, peste zece milioane de ucraineni sunt fără electricitate", în special în regiunea Kiev, a declarat preşedintele ucrainean în discursul său, citat de Agerpres. Mai multe oraşe ucrainene, între care capitala Kiev, au fost joi ţinta atacurilor ruseşti, care coincid cu prima ninsoare într-o ţară afectată de întreruperi de curent electric şi unde temperaturile ar putea scădea până la -10°C.

Reluarea acestor bombardamente care vizează din octombrie infrastructurile energetice ale Ucrainei privează în mod constant milioane de ucraineni de curent electric şi, de asemenea, de apă.Operatorul naţional de energie electrică Ukrenergo a anunţat prelungirea întreruperilor de curent din cauza "agravării situaţiei".

"Din cauza unei răciri puternice, consumul de energie electrică a crescut în regiunile Ucrainei", ceea ce "a complicat şi mai mult situaţia deja dificilă în sistemul electric", ducând la "restricţii mai largi" ale consumului de energie electrică în toată ţara, a menţionat Ukrenergo. 

70 de rachete de tip Grad, trase în urmă cu două nopți

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a indicat că noile lovituri cu rachete ruseşti au vizat joi facilităţi de producere a gazului şi o uzină de rachete, conform Interfax Ukraine, citată de Reuters. „Rachete zboară chiar acum deasupra Kievului. De acum ne bombardează facilităţile de producere a gazului, întreprinderile noastre din Dnipro şi Iujmaş”, o uzină constructoare de rachete, a declarat Şmîhal în cursul unei conferinţe de presă.  

În cursul nopţii de miercuri spre joi, potrivit agenţiei de presă Unian, ocupanţii ruşi au tras circa 70 de rachete de tipul Grad şi au efectuat tiruri masive cu artileria grea asupra regiunii Dnipropetrovsk.

La Nikopol, nu departe de centrala nucleară din Zaporojie, 20 de blocuri cu mai multe etaje şi clădiri rezidenţiale private au fost puternic avariate, de asemenea un colegiu, o conductă de gaze şi linii electrice de înaltă tensiune, la fel şi o staţie de alimentare cu apă.

Aceste bombardamente intervin în timp ce prima zăpadă a căzut în cursul dimineţii în Ucraina, care se confruntă cu întreruperi masive de curent electric, iar loviturile ruseşti vizează în mod specific, potrivit Kievului, infrastructurile energetice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite