Un oraş din Irlanda interzice telefoanele inteligente pentru copiii sub 13 ani: „Nu te simți ca și cum ai fi cel mai ciudat”

0
Publicat:

Părinții și școlile din Greystones au adoptat un „cod de interzicere a telefoanelor inteligente” pentru copiii sub 13 ani. Aceștia încearcă să le spună în mod colectiv copiilor lor că nu pot avea un smartphone până la școala secundară.

Într-un oraș din Irlanda au fost interzise telefoanele copiilor sub 13 ani FOTO Shutterstock
Într-un oraș din Irlanda au fost interzise telefoanele copiilor sub 13 ani FOTO Shutterstock

Pe principiul forței în număr, părinții din orașul irlandez Greystones s-au unit pentru a le spune în mod colectiv copiilor lor că nu pot avea un smartphone până la școala secundară, scrie The Guardian.  

Asociațiile de părinți din cele opt școli primare din district au adoptat un cod de interzicere a telefoanelor inteligente pentru a prezenta un front unit împotriva presiunii exercitate de copii.

Dacă toată lumea face acest lucru la nivel general, nu te simți ca și cum ai fi cel mai ciudat. Este mult mai ușor să spui «nu»”, a declarat Laura Bourne, care are un copil în învățământul primar. „Cu cât le putem păstra mai mult inocența, cu atât mai bine.”

Școlile și părinții din orașul County Wicklow au luat inițiativa luna trecută, pe fondul îngrijorării că smartphone-urile alimentează anxietatea și expun copiii la materiale pentru adulți. Este un exemplu rar de acțiune comună a unui întreg oraș în această problemă.  

În ce constă pactul

Pactul voluntar constă în a nu le da copiilor smartphone-uri – acasă, la școală sau în oraș – până când aceștia intră în școala secundară. Se speră că aplicarea acestei interdicții la toți copiii din zonă va reduce presiunea colegilor și va atenua orice resentimente.

Copilăria devine din ce în ce mai scurtă”, a declarat Rachel Harper, directoarea școlii St Patrick’s, care a condus inițiativa. Copiii de nouă ani au început să ceară smartphone-uri, a spus ea.

Anterior, școlile au interzis sau restricționat dispozitivele în incinta lor, dar au văzut totuși efectul social media asupra copiilor care aveau telefoane – și cum acest lucru a stârnit curiozitatea altor elevi.

O politică la nivelul întregului oraș reduce șansele ca un copil să aibă un coleg cu un smartphone, iar părinții pot prezenta codul ca pe o regulă școlară, a spus Harper. „Le place la nebunie – acum pot da vina pe școală”.

Ministrul Sănătății o recomandă ca politică la nivel național

Inițiativa a stârnit interesul asociațiilor de părinți din Irlanda și din străinătate și l-a determinat pe ministrul irlandez al sănătății, Stephen Donnelly, care locuiește în apropiere de Greystones, să o recomande ca politică la nivel național.

Irlanda poate fi și trebuie să fie un lider mondial în ceea ce privește asigurarea faptului că copiii și tinerii nu sunt vizați și nu sunt afectați de interacțiunile lor cu lumea digitală”, a spus acesta pentru Irish Times. „Trebuie să le facilităm părinților să limiteze conținutul la care sunt expuși copiii lor”.

Pactul Greystones a rezultat din cauza copiilor care prezintă niveluri de anxietate doar parțial atribuite adaptării la epoca Covid, a spus Harper. Școlile au distribuit chestionare printre părinți, ducând la o întâlnire a părților interesate din comunitate și la o inițiativă numită „este nevoie de un sat”.

Părinții aleg, iar copiii se conformează

Nu toți părinții le vor refuza copiilor lor din școala primară un smartphone – codul este voluntar -, dar destui s-au înscris pentru a crea un sentiment de masă critică, a spus Harper. „Să sperăm că, în timp, va deveni noua normă”.

Nikkie Barrie, care are un copil de 11 ani la școala primară, a declarat că impactul a fost imediat. „Acest cod face o mare diferență în viața mea. Dacă știu că 90% din clasă este de acord, îmi ușurează munca de a spune nu.”

Josh Webb, în vârstă de 12 ani, a fost stoic în fața perspectivei ca telefonul său recent achiziționat să dispară într-un sertar până când va începe școala secundară în septembrie. „Nu este sfârșitul lumii pentru mine. Știu că unora din clasa mea nu le va plăcea deloc acest lucru. Dar suntem copii, ce putem face?”.

El și-a amintit sentimentul de excludere atunci când nu avea telefon, în timp ce unii prieteni aveau. „Ei își împărtășeau videoclipuri între ei, iar eu doar mă uitam la ei.” Webb a văzut valoarea extinderii restricțiilor privind utilizarea telefonului la toate vârstele. „Ar fi o regulă bună, dar nu cred că adulții ar fi fericiți.”

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite