Un luptător olandez din rezistenţa antinazistă, identificat prin analiză genetică la 83 de ani de la dispariție

0
Publicat:

Analiza genetică a unui maxilar uman descoperit în Marea Nordului clarifică soarta unui proeminent luptător olandez din rezistenţa antinazistă ce a dispărut în urmă cu peste 80 de ani, transmite sâmbătă DPA.

Luptătorul antinazist, dat diapărut acum 8 decenii FOTO wikipedia.org
Luptătorul antinazist, dat diapărut acum 8 decenii FOTO wikipedia.org

Conform poliţiei olandeze, identificarea a fost posibilă prin compararea materialului ADN extras din maxilarul găsit de pescari în largul coastei de nord a Ţărilor de Jos în 2003, cu material genetic prelevat de la descendenţii luptătorului pentru libertate, anunță Agerpres.

Conform analizelor, rămăşiţele îi aparţin lui Ernst Moltzer, care, în calitate de vicepreşedinte al companiei de băuturi Bols în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, a refuzat solicitările de livrări ale ocupanţilor nazişti şi a fost destituit.

Moltzer s-a alăturat rezistenţei şi a încercat să traverseze marea spre Anglia într-o barcă cu vâsle, alături de alţi doi camarazi, în noiembrie 1941. Moltzer, care a participat la Olimpiada din 1936 de la Munchen ca marinar în cursa de iahturi, nu a ajuns la destinaţie.

Maxilarul său a fost descoperit la 6 kilometri în largul coastelor olandeze. Rămăşiţele luptătorului pentru libertate au fost înhumate sâmbătă, la Cimitirul Naţional de Onoare din Apeldoorn, conform autorităţilor olandeze.

O echipă de arheologi crede că a găsit avionul Ameliei Earhart. Misterul de 86 de ani ar putea ieși la suprafață

Rezolvarea unui mister vechi de aproape nouă decenii reprezintă o mare provocare. Cu toate acestea, o echipă de arheologi subacvatici ai Deep Sea Vision, folosind roboți marini echipați cu sonar, crede că a făcut un pas semnificativ în rezolvarea misterului dispariției celebrei aviatoare, Amelia Earhart și a navigatorului său Fred Noonan.

Cei doi au dispărut în timpul încercării de a face ocolul globului pământesc, în 1937. În ciuda eforturilor oamenilor de știință, soarta tragică a lui Earhart și Noonan a rămas o enigmă a secolului, notează USA Today.

Actuala echipă de cercetare a început însă să facă progrese semnificative. Lockheed Electra 10-E, avionul lui Earhart, a fost descoperit, sau cel puțin aceasta este presupunerea, pe fundul Oceanului Pacific. Echipa afirmă că a utilizat tehnologie avansată și roboți marini pentru a efectua cercetări sonare detaliate.

Nicholas Makris, profesor de inginerie mecanică și oceanică la Massachusetts Institute of Technology, subliniază provocările unice pe care le prezintă o astfel de investigație. Dimensiunea enormă și adâncimea Pacificului a complicat considerabil eforturile de căutare.

Deși echipa recunoaște provocările majore în calea lor, ei visează la momentul când avionul lui Amelia Earhart va ajunge la Instituția Smithsonian. Până atunci, misterul aviatoarei continuă să fascineze și să captiveze imaginația publicului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite