O echipă de arheologi crede că a găsit avionul Ameliei Earhart. Misterul de 86 de ani ar putea ieși la suprafață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezolvarea unui mister vechi de aproape nouă decenii reprezintă o mare provocare. Cu toate acestea, o echipă de arheologi subacvatici ai Deep Sea Vision, folosind roboți marini echipați cu sonar, crede că a făcut un pas semnificativ în rezolvarea misterului dispariției celebrei aviatoare, Amelia Earhart și a navigatorului său Fred Noonan.

Amelia Earhart și aeronava sa FOTO Arhivă
Amelia Earhart și aeronava sa FOTO Arhivă

Cei doi au dispărut în timpul încercării de a face ocolul globului pământesc, în 1937. În ciuda eforturilor oamenilor de știință, soarta tragică a lui Earhart și Noonan a rămas o enigmă a secolului, notează USA Today.

Actuala echipă de cercetare a început însă să facă progrese semnificative. Lockheed Electra 10-E, avionul lui Earhart, a fost descoperit, sau cel puțin aceasta este presupunerea, pe fundul Oceanului Pacific. Echipa afirmă că a utilizat tehnologie avansată și roboți marini pentru a efectua cercetări sonare detaliate.

Nicholas Makris, profesor de inginerie mecanică și oceanică la Massachusetts Institute of Technology, subliniază provocările unice pe care le prezintă o astfel de investigație. Dimensiunea enormă și adâncimea Pacificului a complicat considerabil eforturile de căutare.

„Este o zonă imensă, iar problema este că avionul este foarte, foarte mic. Este ca și cum ai căuta un ac într-un car de fân”, explică Makris.

Comparând dimensiunile avionului cu o latitudine de 60 de mile marine, el subliniază că Oceanul Pacific, cu o întindere de 135 de grade, este o „zonă monstruoasă”.

Pentru a obține o imagine mai detaliată a posibilelor epave, mașinile subacvatice autonome trebuie să exploreze fundul oceanului în mod meticulos.

Anthony Romeo, directorul executiv al Deep Sea Vision și fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene, a recunoscut provocările întâlnite de echipa sa, atunci când au pornit în căutarea avionului lui Earhart, la începutul lunii septembrie.

„Depărtarea la care a ajuns a fost cel mai mare obstacol”, a afirmat el pentru USA TODAY.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Originea epavei nu a fost confirmată

„Oceanul Pacific este imens, o descoperire pe care Amelia Earhart a făcut-o personal în ultimul său zbor condamnat”, a mai spus Romeo. „Este o distanță incredibilă de parcurs. Am fost acolo timp de 100 de zile, pe mare agitată, și nu-s prea multe porturi de reprovizionat.”

Ce urmează pentru Deep Sea Vision și descoperirea sa? Romeo a explicat că identificarea a ceea ce pare a fi un avion pe fundul oceanului este doar primul pas pentru echipa sa. Următorul pas implică confirmarea că aceasta este, într-adevăr, o epavă de avion și că i-a aparținut Ameliei Earhart.

„Acolo avem nevoie de echipamente diferite, pentru a arunca o privire mai atentă”, a precizat Romeo.

Întrebat dacă aceasta implică trimiterea unei nave cu echipaj, CEO-ul Deep Sea Vision a afirmat că este puțin probabil.

„Nu avem niciun interes să facem asta în acest moment”, a recunoscut el, menționând tragicul deces a cinci persoane de pe submersibilul Titan, în iunie 2023. Dacă ar fi să aducă epava la suprafață „ar fi un proiect masiv care ar dura, probabil, ani”, a adăugat Romeo.

Fiind fost pilot, Romeo a numit-o pe Earhart „un adevărat erou american care a urcat de la începuturi umile la celebritate internațională”.

FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

„Atâta timp cât ea este încă dispărută, vor fi oameni care vor încerca să o găsească”, a conchis el.

Deși echipa recunoaște provocările majore în calea lor, ei visează la momentul când avionul lui Amelia Earhart va ajunge la Instituția Smithsonian. Până atunci, misterul aviatoarei continuă să fascineze și să captiveze imaginația publicului.

În ceea ce privește alte mistere oceanice nerezolvate, Romeo a indicat că, dacă afirmațiile sale se dovedesc a fi adevărate, descoperirea avionului lui Earhart este doar unul dintre multele mistere maritime existente.

A menționat dispariția zborului 370 Malaysia Airlines în 2014 și aeronava zborului 739 Flying Tiger Line în 1945, unde încă există întrebări fără răspuns și familii în căutarea unor explicații.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite