Ultimul reactor operațional al centralei nucleare de la Zaporojie a fost debranșat de la rețea

0
Publicat:

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, informează AFP.

Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie FOTO Arhivă
Reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie FOTO Arhivă

„Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea”, a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”, incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află încă la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni. Acest cel mai recent incident a avut loc după vizita de vineri a unei delegaţii a AIEA la centrală.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse. În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, sporind temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite