AIEA menține doi reprezentanți cu titlu permanent la Zaporojie: Avertismentul unei jurnaliste din Rusia
0Doi reprezentanţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să rămână cu titlu permanent la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, a anunțat luni Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei.

„Astăzi, patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie”, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram de către Energoatom.
„Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală, n. red.) cu titlu permanent”, afirmă Energoatom.
Vladimir Rogov, responsabilul local numit de regimul de la Moscova, a confirmat luni într-un interviu acordat unui post de radio din Rusia că doi observatori AIEA vor rămâne la Zaporojie, dar nu a menționat pentru cât timp.
Aleksandr Volga, şeful administraţiei proruse a oraşului Enerhodar, unde se află centrala, a furnizat aceeași informaţie pentru Interfax, menţionând că cei doi reprezentanți ai AIEA „vor fi însărcinaţi cu controlul siguranţei funcţionării centralei nucleare”.
Potrivit lui Volga, „în acest moment funcţionează un singur reactor”, care furnizează energie în reţea, inclusiv clienţilor ucraineni.
„Din cauza reparaţiilor la liniile de înaltă tensiune, s-a luat decizia de a opri un reactor şi de a lăsa altul în funcţiune”, a explicat el, menţionând că un al doilea reactor (dintr-un total de şase) va fi pus în funcţiune când se va finaliza reparaţia liniilor de înaltă tensiune.
Volga a mai declarat că în acest moment situaţia radiologică din jurul centralei se situează în parametri normali, transmite Agerpres.
Kievul vrea un audit tehnic
Pe de altă parte, Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii AIEA să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent.
„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak.
„Ar trebui să existe un anumit număr de oameni care să înţeleagă fizica nucleară şi tehnologiile acestui tip de inginerie. Ei pot fi acolo împreună cu personalul nostru”, a subliniat oficialul ucrainean.
Potrivit lui Podoliak, Guvernul ucrainean nu deţine în prezent informaţii clare şi sigure dacă „totul este în ordine la instalaţie în ceea ce priveşte circuitele de siguranţă, răcirea reactorului şi siguranţa personalului”.
„Nu am văzut nimic din toate acestea în raportul iniţial” elaborat de AIEA, a subliniat el.
Întrebat despre decizia AIEA de a stabili o prezenţă permanentă la centrala de la Zaporojie, Podoliak a spus că acest lucru ar putea ajuta la protejarea personalului ucrainean din uzină „de invadatorii înarmaţi” ruşi care în prezent o controlează.
„Trupele ruse nu au idee ce se întâmplă acolo, aşa că nu pot evalua în mod corespunzător riscurile. Dar există un anumit număr de membri ai personalului nostru care au nevoie de o anumită formă de protecţie”, a declarat Mîhailo Podoliak, citat de agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Zaporojie, în loc de o rachetă nucleară tactică
Centrala nucleară de la Zaporojie, a treia centrală ca mărime din lume, este ocupată de armata rusă din data de 4 martie. De atunci, potrivit Kievului, armata rusă a desfăşurat echipamente militare şi muniţie în perimetrul centralei, de unde bombardează zonele adiacente.
The Insider a obţinut o înregistrare video în care pot fi văzute sisteme ruseşti de lansare multiplă de rachete (MLRS) efectuând tiruri de pe teritoriul centralei de la Zaporojie. Înregistrarea a fost realizată în cursul nopții de 2 spre 3 septembrie.
ONU, Statele Unite şi Ucraina au cerut Rusiei să-şi retragă echipamentele şi personalul militar de la centrala de la Zaporojie.
În opinia publicistei ruse Iulia Latînina, Kremlinul ar putea utiliza centrala în loc de o rachetă nucleară tactică. Un accident la Zaporojie pe care să-l atribuie ucrainenilor ar fi varianta posibilă avută în vedere de Vladimir Putin, a avertizat ea.
Ţinând cont de creşterea tensiunilor în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, AIEA a trimis o delegaţie pentru a analiza situaţia la faţa locului. Şeful AIEA, Rafael Grossi, urmează să prezinte marţi în Consiliul de Securitate al ONU un raport cu concluziile misiunii sale la Zaporojie, relatează Agerpres.