Ucrainenii au renunțat la speranța că vor mai primi avioane de luptă F-16 în acest an

0
Publicat:

Ucraina nu mai speră să primească în acest an avioane de luptă F-16 americane, pe care le cere de mai multe luni aliaţilor săi occidentali pentru a se apăra în faţa invaziei ruse, relatează joi dpa.

Avioanele F-16 sunt cerute insistent de Kiev FOTO EPA-EFE
Avioanele F-16 sunt cerute insistent de Kiev FOTO EPA-EFE

"Este evident că nu vom putea apăra Ucraina în această toamnă şi în această iarnă cu avioane F-16", a declarat televiziunii ucrainene purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene Iuri Ihnat, potrivit Agerpres.

"Existau mari speranţe ca această aeronavă să se alăture apărării noastre aeriene şi să ne protejeze de teroarea rachetelor şi dronelor din Rusia", a adăugat acesta.

Este cel puţin un mic progres faptul că piloţii şi mecanicii ucraineni ar putea începe să se antreneze pe aceste avioane "în viitorul apropiat", a mai spus el, potrivit media ucrainene.

O coaliţie de 11 ţări, în frunte cu Ţările de Jos şi Danemarca, s-au angajat în mai să antreneze piloţi ucraineni pentru a utiliza avioanele de luptă occidentale, ceea ce nu înseamnă însă că acestea vor fi şi livrate. Nicio ţară nu s-a angajat să trimită avioane F-16 Ucrainei până acum, notează dpa. Nici antrenamentul promis nu a fost organizat deocamdată.

Forţele ucrainene implicate în prezent în contraofensiva vizând recuperarea teritoriului ocupat de Rusia se confruntă cu lipsa apărării antiaeriene, mai aminteşte dpa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite