Serghei Lavrov: „Rusia va trata prezenţa avioanelor F-16 în Ucraina drept o ameninţare nucleară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a avertizat joi că Rusia va considera prezenţa în Ucraina a avioanelor de vânătoare F-16, probabil la sfârşitul primului trimestru al anului 2024, o ameninţare în domeniul nuclear, transmite EFE, citată de Agerpres.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei FOTO Profimedia
Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei FOTO Profimedia

Am informat puterile nucleare - Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare. Nicio garanţie nu va ajuta aici”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu pentru ziarul Lenta.ru.

Lavrov a avertizat că, în plin război, armata rusă nu va sta să stabilească dacă fiecare aeronavă F-16 este echipată pentru lansarea sau nu de arme nucleare.

Însuşi faptul apariţiei unor astfel de sisteme în Forţele Armate ale Ucrainei va fi considerat de noi drept o ameninţare a Occidentului în sfera nucleară”, a subliniat ministrul.

În ce condiții vor fi instruiți piloții ucraineni

Marţi, 11 ţări partenere ale Ucrainei au semnat un memorandum care defineşte condiţiile pentru pregătirea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Avioanele „F-16 vor proteja cerul deasupra Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să ştie să le folosească cât mai curând posibil”, a declarat ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov.

Antrenamentele, care vor dura între şase şi opt luni, vor începe la sfârşitul verii - august sau începutul lunii septembrie -, iar primele avioane de luptă occidentale F-16 vor fi livrate la Kiev spre sfârşitul primului trimestru al anului 2024, a anunţat ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, la Radio Liberty.

Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România şi Suedia participă la coaliţia de pregătire a piloţilor ucraineni în folosirea avioanelor de vânătoare F-16. 

România, hub regional pentru instruirea piloților ucraineni și NATO pe avioane F-16.

Membrii CSAT au decis în ședința de pe 6 iulie 2023 crearea în România a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Inițial vor putea fi antrenați doar piloți români, urmând ca în viitor să se poată pregăti și piloți din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane. Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Sursa citată arată că hub-ul regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite