Doar opt piloți ucraineni sunt pregătiți să se antreneze pe avioanele F-16

0
Publicat:

Primul grup de piloți ucraineni este pregătit să înceapă antrenamentele pentru F-16, ceea ce înseamnă că Ucraina se află cu un pas mai aproape de a pune în dotare un avion de război avansat care ar putea împiedica noi incursiuni rusești, relatează Politico.  

F 16

Potrivit unui oficial american, opt piloți ucraineni care vorbesc fluent limba engleză sunt pregătiți să înceapă antrenamentul pe avionul de vânătoare imediat ce un plan oficial de antrenament va fi elaborat de o serie de aliați europeni și aprobat de Statele Unite. Momentul exact al acestei instruiri rămâne neclar.

Oficialul american a mai spus că 20 de piloți care „vorbesc ceva engleză” sunt disponibili pentru a începe cursurile de limbă în Regatul Unit chiar în această lună.

În total, 32 de piloți ucraineni - suficient pentru două escadrile - au fost identificați ca un potențial pentru a participa la programul de pregătire, dar cunoașterea limbii engleze rămâne un punct de blocaj.

O coaliție formată din 11 țări NATO îi va ajuta pe ucraineni să învețe să piloteze avionul de război american, o mare parte din instruire urmând să aibă loc în Danemarca și România. Administrația Biden așteaptă încă o propunere oficială de instruire din partea aliaților europeni, dar oficialul american a declarat că Washingtonul „speră” că solicitarea va veni în câteva săptămâni.

Oficialii americani insistă asupra faptului că avioanele F-16 ar putea apăra Ucraina timp de un an, pentru a face Rusia să se gândească de două ori înainte de a-și intensifica invazia în această țară. Administrația a declarat în repetate rânduri că nu susține ca Kievul să lanseze atacuri în interiorul Rusiei.

NatSec Daily notează că oficialii ucraineni au promis că nu vor folosi F-16 pentru a survola teritoriul suveran al Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite