Ucraina dezvoltă un model de drone cu inteligență artificială dificil de doborât

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina dezvoltă, cu finanțare occidentală, un model de drone pe bază de inteligență artificială care va fi mai greu de doborât de către Rusia, a dezvăluit The Telegraph. 

Operatori ucraineni de drone FPV pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Potrivit publicației, Marea Britanie va contribui cu 200 de milioane de lire sterline la proiectul unei coaliții de țări occidentale care investesc 1,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea unor drone cu inteligență artificială (AI) pentru Ucraina.

Ministrul ucrainean adjunct al apărării Katerina Cernohorenko, care conduce negocierile de la Kiev cu privire la drone, a explicat că sistemul va face dronele kamikaze ucrainene mai puțin susceptibile la bruiajul electronic al armatei ruse, capabil să blocheze comunicația dintre dronă și operatorul uman, permițându-le astfel să opereze mai departe de linia frontului.

„Marea provocare este ultimul kilometru înainte de țintă, având în vedere că sunt disponibile tot mai multe sisteme rusești de război electronic. Ca să fie mai eficiente, dronele noastre ar trebui să fie ghidate fără operator. Ar trebui să se bazeze pe navigarea vizuală. O numim țintire pe ultimul kilometru, în funcție de imagine”, a subliniat responsabilul ucrainean pentru The Telegraph.

În acel moment, IA ar urma să preia controlul, ghidând drona către eventuala ei țintă, ceea ce ar face inutil bruiajul rusesc care vizează conexiunea cu pilotul uman.

20% din fondurile strânse prin intermediul coaliției pentru dezvoltarea dronelor, condusă de Marea Britanie și Letonia, este rezervată de Kiev pentru fabricarea următoarei generații de drone de luptă.

Jumătate din fondurile strânse de coaliția internațională sunt folosite pentru a achiziționa UAV-uri ușor disponibile de la producătorii ucraineni.

„Înțelegem că întreprinderile comune sunt destul de departe [și nu este o cale rapidă], dar vrem să ne mișcăm în această direcție pentru a dovedi că suntem rapizi și că putem produce arme tehnologice", a mai spus Cernohorenko

„Suntem lideri în ceea ce privește furnizarea de ajutor letal Ucrainei, inclusiv peste 10.000 de drone FPV, care pot ataca ținte pe mare și asigura supraveghere” , a transmis Ministerul britanic al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite