Mină marină descoperită pe Dunăre. Șeful Statului Major al Forțelor Navale: „Sunt foarte multe provocări“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă mină marină a fost descoperită pe Dunăre, în zona Ceatalchioi. Până în prezent, de la începutul războiului din Ucraina, au fost distruse 99 de mine marine.

UPDATE: Scafandrii de luptă împotriva dispozitivelor explozive din cadrul Forțelor Navale Române au executat activități specifice de clasificare a obiectului plutitor descoperit luni, 8 aprilie, pe Brațul Chilia. ”În urma desfășurării acestor activități de către militarii Centrului 39 Scafandri și Flotilei Fluviale, s-a constatat că elementul raportat de Garda de Coastă reprezintă un corp de mină istorică, din perioada celui de Al Doilea Război Mondial, fără încărcătură explozivă. În urma intervenției scafandrilor EOD, corpul de mină a fost extras de pe Brațul Chilia, pentru a elimina prezența oricărui pericol de navigație”, potrivit Statului Major al Forțelor Navale.

Activitatea de identificare, clasificare și extracție a minei istorice s-a desfășurat în mod interinstituțional și în conformitate cu procedurile operaționale stabilite la nivelul Sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.                       

“În cursul acestei dimineţi, în jurul orelor 09:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Delta» al judeţului Tulcea a fost alertat de către un echipaj al Poliţiei de Frontieră că în dreptul km fluvial 113, în apropiere de localitate Pătlăgeanca a fost identificat un obiect metalic sferic ce ar semăna cu o mină marină. Imediat de la primirea informaţiei, a fost activată echipa pirotehnică în vederea deplasării la faţa locului, iar conducerea Inspectoratului, prin Centrul Operaţional, a informat instituţiile abilitate să intervină cu situaţia de fapt”, au anunţat, luni, reprezentanţii ISU Tulcea. 

Mina descoperită pe Dunăre FOTO ISU Delta Tulcea
Mina descoperită pe Dunăre FOTO ISU Delta Tulcea

„Echipajul pirotehnic a identificat obiectul în dreptul km fluvial 113-114, iar împreună cu un echipaj al Poliţiei de Frontieră asigură măsuri de monitorizare şi prevenire a unor evenimente până la ajungerea unei echipei de scafandri pirotehnicieni din cadrul Ministerului Apărării Naţionale care urmează să identifice obiectul şi să stabilească dacă este vorba de o mină marină istorică ori un altfel de obiect.

Recomandăm pe această cale ca toţi conducătorii de ambarcaţiuni să respecte indicaţiile autorităţilor prezente la faţa locului şi să reducă viteza de deplasare”, a mai transmis ISU Delta Tulcea.

 „Sunt foarte multe provocări. Încercăm de peste doi ani să menținem echilibrul în această zonă deosebit de sensibilă. Suntem în proximitatea unui război în desfășurare. „Până  în momentul de față avem un număr de 99 mine marine distruse. În partea de nord-vest a Mării Negre. De la începutul conflictului, șase drone au căzut pe teritoriul țării noastre“, a declarat viceamiralul Mihail Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale.

El spune că avem forțele necesare pentru a menține libertatea de navigație în această zonă.

Întrebat de ce a fost nevoie de detonarea ambarcațiunii care era o dronă marină, viceamirarul a precizat că „ așa cum acționăm împotriva minelor marine, care sunt un pericol, și aceste drone de suprafață sunt elemente periculoase și trebuie tratate în consecință“.

Drona marină, ințial considerată a fi o simplă barcă răsturnată, a fost descoperită miercuri seara, 3 aprilie 2024, de o navă a Gărzii de Coastă, la 20 de mile marine est față de Tuzla.

Polițiștii au alertat Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Marea Neagră, care a tractat-o până în dana proprie - dana 78.

Abia în momentul în care a fost urcată pe cheu, autoritățile au remarcat la prova un dispozitiv suspect, de formă cilindrică, cu antene și atunci s-a dat alarma.

Specialiștii anti-tero ai SRI, pirotehiniștii au urcat la bord, zona a fost evacuată, s-au făcut cercetări iar la final s-a luat decizia că ambarcațiunea să fie dusă departe de orice zonă civilă.

Ambarcațiunea a fost tractată joi, 4 aprilie 2024, pe mare, până în dreptul poligonului militar Midia, unde a fost detonată, vineri seara, 5 aprilie 2024.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite