Două noi coaliții importante pentru Ucraina: Regatul Unit va asigura drone, în timp ce Lituania va conduce operațiunile de deminare

0
Publicat:

Regatul Unit și Letonia vor conduce o coaliție privind înzestrarea armatei ucrainene cu drone, în timp ce Lituania și Islanda se vor afla în fruntea unui grup de țări care s-au angajat pentru curățarea câmpurilor ucrainene minate de ruși.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor Apărării din cele 31 de state membre NATO, Regatul Unit a anunţat că va conduce împreună cu Letonia o coaliţie de ţări însărcinate să asigure mii de drone pentru armata ucraineană.

Cu prilejul unei vizite la Kiev, în ianuarie, premierul britanic Rishi Sunak a vorbit despre o creştere a ajutorului Londrei pentru Kiev, care ar urma să includă 200 de milioane de lire sterline (230 de milioane de euro) pentru furnizarea a mii de drone militare.

Acest lucru se va traduce în special printr-o coaliţie pe care Londra o va conduce împreună cu Riga, a precizat ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, înainte de a se întâlni joi, la Bruxelles, cu omologii săi din NATO, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În acest cadru, Regatul Unit va organiza producţia, inclusiv de către companii britanice, de drone „la scară mare şi la preţuri abordabile”, a precizat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, obiectivul este de a produce în special drone FPV „care s-au dovedit foarte eficiente în teren de la declanşarea invaziei de amploare a Rusiei”.

Atunci când îşi pun căştile de realitate virtuală, piloţii dronelor pot vedea direct imaginile din teren, ca şi cum s-ar afla la bord.

„Îi vom furniza Ucrainei capacităţile de care are nevoie pentru a se apăra şi a câştiga acest război, pentru a garanta că (liderul rus Vladimir, n. red.) Putin eşuează în ambiţiile sale ilegale şi barbare”, a subliniat Shapps, citat în comunicat.

Totodată, cu prilejul reuniunii de joi, Grant Shapps urmează să se întâlnească cu reprezentanţii a 13 state, printre care cei ai Franţei şi Suediei, candidată la aderare, pentru a semna un acord privind două programe care vizează creşterea producţiei de muniţii şi de rachete pentru refacerea stocurilor occidentale şi sporirea ajutorului pentru Ucraina.

Coaliția deminării

Pe de altă parte, Lituania şi Islanda vor conduce o coaliţie de peste 20 de ţări care va demina teritoriul Ucrainei eliberat de ocupația rusească.

Un memorandum de înţelegere în această privinţă a fost semnat la Bruxelles, în marja reuniunii în curs a NATO, a anunţat miercuri Ministerul lituanian al Apărării.

„Am făcut primii paşi necesari către munca importantă care ne aşteaptă. În timp ce aspectul pregătirii deminării este în prezent mulţumitor, nevoia de echipamente este critică”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas.

Lituania urmează să furnizeze transportoare blindate şi 1,2 milioane de euro pentru activităţile de deminare. De asemenea, ţara baltică intenţionează să livreze Ucrainei un ajutor militar suplimentar, transmite agenția de presă DPA, citată de Agerpres.

În timpul reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, Anusauskas a cerut extinderea ajutorului pentru Ucraina astfel încât capacităţile militare ale acestei ţări atacate de Rusia să fie modernizate şi aduse la standardele NATO.

„Putem şi trebuie să menţinem sprijinul politic şi practic al NATO pentru Ucraina şi să contribuim astfel la victoria Ucrainei în acest război. În plus, trebuie să învăţăm lecţiile războiului din Ucraina cât mai curând posibil şi să continuăm consolidarea forţelor noastre armate şi a Alianţei”, a spus ministrul lituanian.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite