Ucraina, condamnată la CEDO pentru nerecunoaşterea cuplurilor de acelaşi sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru discriminare şi încălcarea dreptului la respectarea vieţii private din cauza absenţei de recunoaştere şi de protecţii juridice pentru cuplurile de acelaşi sex.

Cuplul a reclamat la CEDO statul ucrainean  FOTO Pixabay
Cuplul a reclamat la CEDO statul ucrainean FOTO Pixabay

CEDO a fost sesizată în 2014 de un cuplu de bărbaţi ucraineni care încercaseră să se căsătorească în Ucraina şi fuseseră refuzaţi de şapte oficii de stare civilă, pe motivul că legea fundamentală a ţării şi Codul familiei definesc căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie, scrie Agerpres.

Reclamanţii susţin de asemenea că le-a fost imposibil să încheie orice alt tip de uniune civilă care să le recunoască relaţia, deşi o „uniune familială” le este accesibilă cuplurilor heterosexuale necăsătorite.

Judecătorii Curţii de la Strasbourg au apreciat că reclamanţii au fost trataţi diferite de cuplurile heterosexuale din „singurul fundament” al orientării lor sexuale.

CEDO: Tratament diferențiat fără justificare 

Potrivit CEDO, Kievul nu a furnizat nicio justificare pentru această diferenţă de tratament, iar motivul invocat de guvern, de protejare a „familiei tradiţionale”, nu constituie „un motiv valabil” care să justifice refuzul oricărei recunoaşteri şi protecţii juridice pentru cuplurile de acelaşi sex.

Chiar dacă statul ucrainean este „liber să limiteze accesul la căsătorie doar la cuplurile heterosexuale”, adaugă CEDO, el nu justifică excluderea cuplurilor de acelaşi sex de la „orice regim juridic”.

Cei şapte judecători din complet au concluzionat în unanimitate că această diferenţă de tratament constituie o discriminare bazată pe orientarea sexuală, ceea ce încalcă drepturile prevăzute în Convenţie de garantare a respectării vieţii private (articolul 8) şi interzicere a discriminărilor (articolul 14).

Prin hotărârea comunicată joi, CEDO a condamnat statul ucrainean la plata a câte 5.000 de euro fiecăruia dintre reclamanţi, cu titlu de „daune morale”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite