Ucraina a intrat în al treilea an de război cu o criză de soldaţi şi muniţii. Ce promite G7. Zelenski: „Contăm pe voi!”

0
Publicat:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderilor statelor din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7), în faţa cărora a insistat la o reuniune prin videoconferinţă că Ucraina mizează în continuare pe ajutorul lor pentru a învinge Rusia în războiul declanşat de aceasta în urmă cu doi ani, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Zelenski, într-o vizită recentă pe front. FOTO EPA EFE
Zelenski, într-o vizită recentă pe front. FOTO EPA EFE

Amintiţi-vă că ambiţiile imperiale şi revanşismul sfârşesc numai prin înfrângerea celor care sunt infectaţi de ele, şi că numai acest rezultat ne conduce la o securitate şi la un progres democratic adevărate!", a spus Zelenski, flancat de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi de şefa guvernului italian Georgia Meloni, toţi veniţi la Kiev pentru a marca doi ani de la începutul invaziei ruse.

Reuniuanea de la Kiev a fost deschisă de Georgia Meloni, a cărei ţară deţine preşedinţia rotativă a G7 (grup format din SUA, Canada, Germania, Regatul Unit, Franţa, Italia, Japonia). Liderii din grup care nu au venit în capitala ucraineană participă prin videoconferinţă şi la finalul căreia va fi adoptată o declaraţie comună.

Zelenski  le-a cerut acestora noi ajutoare militare pentru armata ucraineană fragilizată de blocarea ajutorului american de către republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă.

 Președintele ucrainean a insistat asupra nevoii de sisteme antiaeriene, de consolidare a trupelor terestre şi combatere a flotei ruse de la Marea Neagră.

„Contăm pe voi!", le-a mai transmis preşedintele ucrainean liderilor din G7, adăugând că el este încrezător într-o „victorie comună" a ţărilor aliate contra Rusiei.

„Auzim adesea că istoria ne priveşte şi acest lucru este absolut adevărat", a mai spus Zelenski.

Zelenski: Acest război se va încheia numai „în termenii" doriţi de Ucraina, cu o pace „justă" 

Anterior, la o ceremonie desfăşurată pe aerodromul Hostomel din apropiere de Kiev, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul invaziei după o bătălie sângeroasă, prezentată de Zelenski şi de liderii occidentali prezenţi sâmbătă acolo drept o înfrângere a armatei ruse, preşedintele ucrainean a promis că acest război se va încheia numai „în termenii" doriţi de Ucraina, cu o pace „justă" şi fără concesii teritoriale faţă de Rusia.

G7 promite că va provoca „creşterea costului războiului" pentru Rusia

Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) a promis sâmbătă că va „face să crească costul războiului" din Ucraina pentru Moscova, la finalul unui summit prin videoconferinţă condus de la Kiev şi menit să reafirme sprijinul total al Occidentului pentru Ucraina în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse, potrivit Agerpres.

„Vom continua să facem să crească costul războiului rus, să reducem sursele de venituri (ale Rusiei) şi să împiedicăm eforturile de construire a maşinii sale de război, cum arată pachetele de sancţiuni pe care le-am adoptat recent", afirmă liderii G7 într-un comunicat comun, potrivit AFP.

G7 s-a angajat „să acţioneze împotriva actorilor terţi care susţin material războiul Rusiei, inclusiv prin impunerea de noi măsuri contra entităţilor (...) în statele terţe".

„Cerem insistent aprobarea ajutorului suplimentar pentru acoperirea nevoilor bugetare restante ale Ucrainei în 2024", se mai arată în declaraţia G7, făcând aluzie la blocarea de către republicani a pachetului suplimentar de asistenţă financiară de 61,4 miliarde de dolari cerut de preşedintele democrat Joe Biden pentru Ucraina.

Comisia Europeană va transfera în luna martie Ucrainei o primă tranşă, de 4,5 miliarde de euro, din ajutorul macrofinanciar în valoare totală de 50 de miliarde de euro care va fi oferit Kievului din bugetul UE până în anul 2027, a anunţat sâmbătă mai devreme la Kiev preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

Ajutorul amintit este însă insuficient pentru a acoperi nevoile de finanţare ale Ucrainei pe timp de război. Potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ucraina are nevoie numai pentru anul în curs de un ajutor de 37,3 miliarde de dolari (peste 34 de miliarde de euro) pentru menţinerea stabilităţii financiare.

Liderii G7 au confirmat de asemenea că vor continua ajutorul militar pentru Ucraina pentru a câştiga războiul cu Rusia. 

Armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă"

Statele occidentale nu au reuşit însă până în prezent să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene, mai ales în ce priveşte furnizarea de obuze. Fragilizată de blocarea ajutorului american de republicanii din Congresul SUA, de eşecul contraofensivei sale din vara trecută şi aflată în criză de soldaţi şi muniţii, armata ucraineană se confruntă cu o situaţie „extrem de dificilă" în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă, după cum a mărturisit însuşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost nevoit săptămâna trecută să se resemneze cu pierderea oraşului fortăreaţă Avdiivka.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite