Ucraina a atacat cu drone un radar de alertă timpurie pentru detectarea rachetelor balistice intercontinentale

0
Publicat:

Un nou atac ucrainean cu drone în interiorul Rusiei a ţintit, duminică, 26 mai 2024, un sistem radar strategic al armatei ruse.

Război în Ucraina. FOTO EPA EFE
Război în Ucraina. FOTO EPA EFE

Radarul poate detecta ţinte pe o rază de circa 6.000 de kilometri, inclusiv lansările de rachete balistice intercontinentale cu încărcătură nucleară, a declarat o sursă din serviciile secrete ucrainene citată de agenţiile Reuters şi EFE.

Potrivit Agerpres, radarul atacat este un sistem 'Voronej M', amplasat în zona oraşului rus Orsk, în regiunea Orenburg, la aproximativ 1.500 de kilometri de cel mai apropiat teritoriu aflat sub controlul Kievului.


Sursa ucraineană nu precizează dacă atacul şi-a atins ţinta, căutând să evidenţieze în schimb performanţa armatei ucrainene de a efectua atacuri cu drone pe teritoriul rus la o asemenea distanţă, afirmând că drona a fost lansată de la circa 1.800 de kilometri.


Serviciul în limba rusă al postului american Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) a prezentat imagini din satelit ce ar arăta avarii ale acelui sistem radar. Potrivit unor website-uri militare, atacul ar fi avariat clădiri administrative ale sistemului radar, dar nu radarul în sine.


Radarul 'Voronej M' face parte din sistemul de alertă timpurie al capacităţii de descurajare nucleară a Rusiei şi poate detecta ţinte aeriene de la o distanţă de circa 6.000 de kilometri, inclusiv lansarea unor rachete balistice intercontinentale.


Autorităţile ruse nu au comentat deocamdată acest atac ucrainean, cu excepţia unui guvernator regional, care a confirmat agenţiei TASS căderea unei drone în districtul Novoorsk, susţinând că nu sunt pagube pentru "instalaţiile civile" şi nici victime.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite