Spania va livra Kievului rachete Patriot şi tancuri Leopard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând surse sub rezerva anonimatului apropiate acestui dosar, relatează Reuters.

Spania va furniza Ucrainei rachete Patriot FOTO Arhivă
Spania va furniza Ucrainei rachete Patriot FOTO Arhivă

Spania va livra Ucrainei circa zece rachete antiaeriene Patriot şi 19 tancuri germane Leopard 2A4 second-hand, precum şi arme fabricate în Spania, între care echipamente antidronă şi muniţie, a mai spus ziarul.

Noile livrări de armament vor fi anunţate în timpul unei vizite oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid, luni, unde acesta se va întâlni cu premierul Pedro Sanchez şi cu regele Felipe, precizează publicaţia menţionată.

Costul pachetului a fost aprobat luna trecută de guvern, însă până acum nu se ştia ce arme va include.

Purtătorii de cuvânt ai premierului Sanchez au refuzat să dea declaraţii în legătură cu informaţia apărută în El Pais.

Cel puțin 100 de tancuri Leopard furnizate Ucrainei de Danemarca, Germania și Olanda în cadrul ajutorului militar au funcționat defectuos din cauza pieselor lipsă, iar Ucraina le-a refuzat, a relatat radiodifuzorului danez DR, citând documente ale Ministerului Apărării.

În documente se spune că tancurile selectate pentru a fi livrate armatei ucrainene nu puteau trage pentru că le lipseau frânele de recul.

Ministerul Apărării a confirmat că mecanici danezi au fost detașați pentru a repara tancurile defecte. „Mai mult de 90 de tancuri” au fost reparate, dar nu toate au fost livrate, a precizat acesta.

„Pentru a ne asigura că există un număr suficient de tancuri pentru antrenamentele din Germania, s-a decis - în coordonare cu Ucraina și industria germană - să fie păstrat un număr de tancuri în zona de antrenament”, a declarat ministerul.

Șeful apărării daneze, Troels Lund Poulsen, a declarat: „Este important să ne amintim că donațiile la această scară și în acest ritm sunt un teritoriu neexplorat pentru noi toți. Acest lucru s-a mai întâmplat, prin urmare, vor apărea provocări pe parcurs, așa cum am văzut cu tancurile Leopard 1, de pildă”.

Spania va acorda Kievului un ajutor militar în valoare de un miliard de euro

Spania şi Ucraina au semnat luni un acord de securitate ce presupune un ajutor militar spaniol în valoare de un miliard de euro, a anunţat prim-ministrul conservator Pedro Sanchez, în condițiile vizitei oficiale a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Madrid, informează AFP.

Acest acord „include un angajament de ajutor militar pentru 2023 în valoare de un miliard de euro, ce va permite Ucrainei să îşi consolideze capacităţile" de apărare în faţa ofensivei ruse, a declarat Sanchez în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean.

„Vom fi alături de Ucraina tot timpul necesar", a adăugat el, precizând că Spania va livra de asemenea Kievului noi tancuri Leopard.

Acest acord de securitate este, potrivit lui Sanchez, al zecelea semnat de Ucraina de la începutul războiului, Kievul parafând deja astfel de acorduri cu Franţa, Germania sau Regatul Unit.

Ajutorul militar furnizat până acum Kievului de Madrid a fost unul limitat.

Potrivit datelor furnizate de Kiel Institute, care recenzează armele promise şi livrate Ucrainei după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie 2022, Spania se angajase până acum să furnizeze Kievului ajutor militar în valoare de 330 de milioane de euro, ceea ce o făcea să fie doar un mic contributor la scară europeană.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat luni Occidentul să constrângă „prin toate mijloacele” Rusia la pace, într-un moment în care Kievul cere să poată utiliza arme occidentale pentru a lovi teritoriul rus.

„Soldaţii noştri se apără împotriva ofensivei ruse, de aceea trebuie să intensificăm munca noastră comună cu partenerii noştri pentru a obţine mai mult: securitate şi o constrângere tangibilă a Rusiei la pace prin toate mijloacele", a declarat Zelenski în timpul conferinţei de presă alături de Pedro Sanchez.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite