Propagandistul lui Vladimir Putin spune că „războiul nuclear este inevitabil”: „Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”

0
Publicat:

Pe fondul agresiunii ruse în Ucrain, pe care Putin a lansat-o în februarie 2022, au existat temeri că aceasta ar putea escalada într-un război nuclear. La începutul acestei luni, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că, deși politica de război nuclear a Moscovei nu s-a schimbat, situația este „fluidă”.

Propagandistul rus Vladimir Solovyov. FOTO Newsweek / GETTY IMAGES
Propagandistul rus Vladimir Solovyov. FOTO Newsweek / GETTY IMAGES

În ciuda acestor afirmații, politica nucleară a Rusiei nu s-a schimbat, conform adjunctului ministrului rus de externe Serghei Riabkov. Acesta a menționat că, deși situația este fluidă, doctrina și bazele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare nu au suferit modificări. În plus, președintele Putin a declarat că, deși Rusia este pregătită pentru război nuclear, intenția sa nu este să folosească armele decât dacă există o amenințare la adresa „existenței statului rus” sau a „deteriorării suveranității și independenței noastre”.

Pe de altă parte, într-un episod recent la o televiziune rusă, propagandistul și aliatul președintelui Vladimir Putin, Vladimir Solovyov, a insistat că „războiul nuclear este inevitabil”.

Războiul nuclear este inevitabil în orice caz. Să comparăm ale cui arme strategice sunt mai mari!”, a spus Solovyov, potrivit newsweek.com.

Aceste declarații vin în contextul invaziei Ucrainei de către armata rusă și a temerilor că totul ar putea degenera într-un război nuclear. Mai mult, armata rusă a început exerciții cu arme nucleare ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările anumitor oficiali occidentali cu privire la Federația Rusă.

În același timp, Ucraina a renunțat la armele sale nucleare în 1994 în schimbul securității și suveranității sale în baza unui acord cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta, semnat de Rusia, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Belarus și Kazahstan.

Aceste declarații și evoluții recente au stârnit îngrijorare și reacții din partea oficialilor polonezi și a altor actori internaționali, reflectând tensiunile și preocupările legate de situația din regiune.

Politica nucleară a Rusiei

Întrebat dacă doctrina nucleară a Rusiei va fi actualizată pentru a include posibilitatea unui atac preventiv, Ryabkov a spus reporterilor pe 9 mai că „doctrina și bazele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare precizează în mod explicit posibilitățile de primă utilizare a armelor nucleare”.

Vladimir Putin. FOTO Arhivă
Vladimir Putin. FOTO Arhivă

Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova este pregătită pentru un război nuclear, dar intenția lui nu este să folosească armele decât dacă există o amenințare clară la adresa „existenței statului rus” sau a „deteriorării suveranității și independenței noastre”.

Ucraina a renunțat la armele sale nucleare în 1994 în schimbul securității și suveranității sale în baza unui acord cunoscut sub numele de Memorandumul de la Budapesta. Rusia, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Belarus și Kazahstan au semnat atunci acordul.

Articolul 5 din documentul fondator al NATO prevede că „un atac armat împotriva uneia sau mai multor” dintre națiunile sale membre „va fi considerat un atac împotriva tuturor”.

Putin, însă, a declarat în decembrie 2023 că Moscova nu are „niciun interes” să lupte cu NATO.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite