Turcia speră ca discuţiile privind încetarea focului pe frontul din Ucraina să poată începe în curând

0
Publicat:

Turcia speră ca discuţiile pentru o încetare a focului în Ucraina să poată începe în curând, a declarat duminică ministrul de externe turc Hakan Fidan, la finalul unui forum diplomatic desfăşurat în oraşul Antalya din sudul ţării, potrivit Reuters.

vacanta Turcia (2) jpg

Fidan s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, vineri, în marja Forumului diplomatic din Antalya. El a declarat presei că a discutat cu Lavrov o serie de probleme, inclusiv despre Ucraina, scrie Agerpres.

"În problema Ucrainei, opinia noastră este că ambele părţi au atins limitele a ceea ce pot obţine prin război. Credem că este timpul să înceapă un dialog pentru o încetare a focului", a declarat Fidan.

"Aceasta nu înseamnă recunoaşterea ocupaţiei (teritoriilor ucrainene de către Rusia, not.red.), dar problemele de suveranitate şi de încetare a focului ar trebui discutate separat", a afirmat şeful diplomaţiei de la Ankara.

Turcia, membră NATO, care împarte o graniţă maritimă atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia în Marea Neagră, a încercat să menţină relaţii bune cu ambele naţiuni de la invazia Rusiei în Ucraina cu doi ani ani în urmă.

Ankara a oferit sprijin militar Ucrainei şi şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea sa teritoriala, dar se opune în acelaşi timp şi sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.

"Moartea şi rănirea a peste 500.000 de oameni şi distrugerea completă a infrastructurii şi suprastructurii unei ţări întregi nu este o realitate suportabila pentru noi", a spus Fidan.

"Aceasta trebuie oprit cumva. Pentru a opri aceasta, ar trebui să existe nişte discuţii şi toată lumea ar trebui să se obişnuiască cu această idee", a mai spus el.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara continuă să susţină rezolvarea paşnică a invaziei ruse pe scară largă în Ucraina şi este gata să ofere o platformă pentru "negocieri" corespunzătoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite