Țările din Schengen care au reintrodus controale temporare la frontieră. Motivele din spatele acestor decizii

0
Publicat:

UE se confruntă cu o creştere a numărului de sosiri legale şi ilegale de migranţi, motiv pentru care unele state membre au decis să reintroducă temporar controale la frontieră în ceea ce este în mod normal un spaţiu larg de liberă circulaţie - zona Schengen, scrie Reuters.

Germania a instituit controale la frontierele Schengen. FOTO Profimedia
Germania a instituit controale la frontierele Schengen. FOTO Profimedia

O astfel de măsură este permisă „în ultimă instanţă” de Normele Schengen pentru a evita ameninţări grave la adresa securităţii interne sau a politicii publice.

Iată care sunt ţările Schengen care au restabilit sau au înăsprit controalele la frontiere:

Austria, care a invocat presiunea asupra sistemului de primire a cererilor de azil, precum şi preocupările legate de traficul de arme şi de persoane şi de reţelele criminale generate de războiul din Ucraina, a reintrodus verificări la frontiera cu Republica Cehă, care expiră la 16 aprilie. La fel a făcut și la granițele cu Slovenia şi Ungaria până în luna mai, iar cu Slovacia până pe 2 iunie.

Danemarca are controale privind tranzitul terestru și maritim dinspre Germania până în luna mai, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Franța a reintrodus controalele la frontierele sale cu țările din Schengen până la 30 aprilie după ce a invocat amenințările teroriste.

Germania, care a invocat o creștere a migrației și a contrabandei, a instituit, până la 15 iunie, controale la frontierele sale terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția.

La frontiera germană terestră cu Austria, controalele sunt în vigoare până în luna mai, Germania invocând tensiuni asupra sistemului său de primire a cererilor de azil, amenințări la adresa securității legate de Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina, arată Reuters.

Mai mult, Germania a anunțat că va introduce controale temporare la frontieră ca parte a măsurilor de securitate sporite în legătură cu Campionatul European de fotbal din 2024, care va începe la 14 iunie.

Italia a reintrodus și ea controale la granița cu Slovenia până în iunie, după ce Roma a declarat că migranții care sosesc prin Balcani ar putea fi teroriști.

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acordul Schengen, a reintrodus, până în luna mai, controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot cu spațiul Schengen. Motivul invocat: amenințări la adresa infrastructurii sale și din partea serviciilor de informații străine.

Slovenia a invocat deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu și Ucraina, o amenințare ridicată de terorism și crima organizată în Balcanii de Vest și a instalat controale la granița cu Croația și Ungaria până în iunie.

Suedia, care spune că a contracarat atacurile de când arderea Coranului a atras amenințări din partea militanților islamiști, și-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai.

Finlanda a închis, pentru o perioadă nedeterminată, punctele de trecere a frontierei de la granița sa terestră cu Rusia (care nu face parte din spațiul Schengen), ca răspuns la un val de solicitanți de azil din țări terțe, despre care a spus că a fost orchestrat de Moscova, acuzație negată de Kremlin.

Mai multe porturi finlandeze au fost adăugate pe o listă în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite