Spionul rușilor de la Viena care a pus mâna pe baza de date Schengen și o mașină de criptografie a unui stat NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jan Marsalek, fost director de operațiuni al companiei germane de procesare a plăților Wirecard, care a devenit insolvabilă și s-a prăbușit în 2020, a folosit agenți din Viena pentru a pune la cale spargeri și asasinate de către echipe de asasini ruși, susțin procurorii austrieci.

Jan Marsalek este fugar FOTO EPA-EFE
Jan Marsalek este fugar FOTO EPA-EFE

Fugitivul șef al companiei germane Wirecard Jan Marsalek, a folosit oficiali compromiși ai serviciilor de informații din Viena pentru a spiona cetățenii europeni și pentru a pune la cale spargeri și asasinate comise de către echipele de elită ruse. El a obținut, de asemenea, o mașină de criptografie de ultimă generație a unui stat NATO și a transmis la Moscova datele unor telefoane furate de la înalți funcționari publici austrieci, scrie Financial Times.

Acuzațiile – bazate pe noi dovezi obținute de serviciile de informațiibritanice – sunt cuprinse într-un mandat al poliției austriece pentru arestarea unui fost oficial de poliție și informații austriece, Egisto Ott. Ott a fost arestat vinerea trecută.

O copie a mandatului a fost văzută de Financial Times. Conținutul său a fost prezentat pentru prima dată de ziarul austriac Der Standard.

Marsalek, unul dintre cele mai puternice mijloace de informații europene ale Kremlinului

Acestea sunt cele mai extinse acuzații oficiale până în prezent conform cărora Marsalek, în vârstă de 44 de ani, nu a fost doar compromis de Rusia, ci ar fi putut fi unul dintre cele mai puternice mijloace de informații europene ale Kremlinului, folosindu-și poziția de director de operațiuni la vârful unei companii cotate la bursa Dax - care aproape a preluat Deutsche Bank - pentru a facilita operaţiuni clandestine violente pe întregul continent european şi în Africa, scrie Financial Times.

Mandatul de 86 de pagini susține că Marsalek l-a însărcinat pe Ott și pe un alt înalt funcționar de securitate, Martin Weiss, șeful operațiunilor de informații austriece, să faciliteze munca sub acoperire pentru serviciile de informații militare (GRU) și informațiile interne (FSB) ale Rusiei pe teritoriul european pe o perioadă de cel puțin cinci ani din 2017. Weiss a fugit de atunci din Austria și acum locuiește în Dubai. El nu a putut fi contactat pentru comentarii, notează FP.

Dezvăluirile se adaugă la preocupările legate de faptul că Wirecard însăşi - o companie de procesare a plăţilor care a fost cândva preferata scenei fintech din Europa, înainte de a fi expusă ca fiind o fraudă chiar de către Financial Times - ar fi putut fi folosită ani de zile ca o reţea financiară din umbră pentru a plăti şi a facilita operaţiunile sub acoperire ruseşti fără să fie detectate de serviciile de securitate ale NATO.

Legăturile obscure ale lui Marsalek cu Rusia și suspiciunile a trei agenții europene de informații că ar fi un spion rus, au fost dezvăluite pentru prima dată de FT în 2020, la scurt timp după prăbușirea Wirecard.

Mai multe detalii despre legăturile lui Marsalek cu Moscova – unde locuiește acum, după ce a fugit din Europa cu ajutorul rețelei sale austriece – au apărut încet în ultimii câțiva ani, pe măsură ce anchetatorii și jurnaliştii au cercetat cu atenție falimentul Wirecard.

Luna trecută, o anchetă al unui consorțiu de instituții de știri europene, inclusiv Der Spiegel, ZDF, The Insider și Der Standard, a susținut că Marsalek a fost recrutat încă din 2014 de agenții Kremlinului. Grupul a raportat în detaliu relațiile de lungă durată ale lui Marsalek cu agenții de informații ruși.

Mandatul împotriva lui Ott conține noi informații semnificative și indică faptul că Austria - o țară cu legături profunde cu Moscova, cu legi permisive privind spionajul și cu un sistem politic afectat de corupție și scandaluri în ultimii ani - se afla în centrul rețelei lui Marsalek.

Dovezile furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie

Acesta susține, bazându-se în mare parte pe dovezile furnizate Austriei de către MI5 din Marea Britanie în ultimele săptămâni, că:

-Ott și-a folosit autorizația de securitate pentru a solicita informații confidențiale de la alte autorități polițienești europene, inclusiv cele din Marea Britanie și Italia, despre persoane pe care guvernul rus era interesat să le urmărească. Ott a folosit, de asemenea, Sistemul de Informații Schengen - o bază de date a vizitatorilor care intră și ies din spațiul european fără frontiere - pentru a urmări mișcările persoanelor. Printre aceste persoane se numărau disidenți ruși, precum și agenți ai Rusiei.

-Ott a pregătit o analiză a "lecțiilor învățate" pentru serviciile secrete rusești, în urma asasinării de către GRU a unui disident cecen în centrul Berlinului, în august 2019. Asasinul rus, Vadim Krasikov, a fost arestat și condamnat în Germania. Numele său a fost vehiculat într-un posibil schimb de prizonieri care a căzut după ce opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit într-o închisoare rusă la începutul acestui an. Analiza lui Ott s-a folosit de cunoștințele sale despre practicile poliției și ale schimbului de informații pentru a sugera modalități prin care agenții ruși ar putea evita capturarea sau detectarea pentru viitoarele asasinate în Europa.

-Ott i-a furnizat lui Marsalek informații despre adresa și aranjamentele de securitate ale lui Hristo Grozev, un jurnalist de investigație rezident în Viena, care a dezvăluit tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal de către Rusia și alte operațiuni GRU. Marsalek a folosit informațiile pentru a coordona o echipă de elită de agenți FSB care au intrat în apartamentul lui Grozev și au furat un laptop și stick-uri USB. Grozev a părăsit Viena în 2023, după ce serviciile de informații i s-au spus că Rusia ar putea plănui un atentat asupra vieții lui.

-Ott l-a ajutat pe Marsalek să introducă ilegal la Moscova un computer SINA furat. Nu este clar cum a obținut Marsalek calculatorul. Asemănător unei mașini enigma moderne, dispozitivul asemănător unui laptop este unul dintre cele mai avansate instrumente criptografice folosite de guvernele occidentale pentru a transmite informații clasificate. Calculatorul SINA a fost trimis la "Lubianka" (sediul FSB), a scris Marsalek într-un mesaj text.

-Ott i-a dat lui Marsalek conţinutul complet al telefoanelor mobile a trei oficiali de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne al Austriei, inclusiv şeful ministerului responsabil pentru toate serviciile de poliţie şi de informaţii austriece. Telefoanele au ajuns în mâinile lui Ott după ce au fost scăpate în Dunăre din greşeală în timpul unei excursii cu barca. Oficialii au crezut că experţii poliţiei ar putea recupera date de pe ele. În schimb, Ott a copiat conţinutul acestora şi le-a transmis lui Marsalek, care a cerut ca informaţiile sensibile să fie "transferate la Moscova pentru analize suplimentare". Mai multe poveşti extrem de jenante din punct de vedere politic, bazate pe conţinutul mesajelor WhatsApp de pe telefoane, au apărut ulterior în presa austriacă.

-Ott a insistat anterior asupra nevinovăţiei sale şi a respins dovezile împotriva sa ca fiind "jocuri". El a recunoscut relaţia sa cu Marsalek, dar a negat că ştia că ar fi putut fi recrutat de Rusia.

Ministrul austriac al justiției, Alma Zadić, membru al Partidului Verzilor, a promis joi că va revizui de urgență legislația austriacă în materie de spionaj, ca răspuns la dezvăluiri.

Dezbaterea despre modificarea legilor Austriei de spionaj – care permit agenților străini să opereze în libertate în țară, cu condiția să nu spioneze statul austriac în sine – se prelungește deja de luni de zile, fără nicio legislație propusă, în ciuda presiunii crescânde din partea aliaților și politicienii de opoziție, scrie FT.

Prin urmare, Viena este unul dintre principalele centre ale spionajului politic din Europa. O treime din cei 180 de diplomați ruși acreditați staționați acolo sunt agenți sub acoperire de informații, cred oficialii occidentali.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite