Statele Unite intenţionează să anuleze scutirea de viză pentru cetăţenii Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite intenţionează să anuleze scutirea de viză pentru cetăţenii Ungariei. Motivul este o fraudă cere a permis unor posesori de paşapoarte ungare să intre în teritoriul american sub identităţi false, transmite AFP, potrivit Belga.

O „breşă“ în sistemul de atribuire de paşapoarte în Ungaria a dus la „încălcări ale securităţii“, au declarat oficiali americani citaţi într-un articol scris în comun de Washington Post şi Direkt 36, relatează AFP.

Peste un milion de persoane au dobândit cetăţenia ungară începând din 2011 datorită unui proces de naturalizare accelerat stabilit de guvernul naţionalist al lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010.

Majoritatea provin din ţările vecine, unde trăieşte o minoritate maghiară de două milioane de persoane.

Conform unui document al Departamentului american pentru Securitate Internă obţinut de Washington Post, „circa 700 de persoane non-maghiare au obţinut în mod fraudulos paşapoarte ungare autentice şi au luat identitatea titularilor originali ai acestor paşapoarte“.

Şaizeci şi cinci dintre ele au intrat în Statele Unite şi au obţinut permisul de şedere fără viză de trei luni acordat cetăţenilor din 38 de ţări.

În pofida tentativelor Departamentului pentru Securitate Internă de a le descoperi şi deporta, aproximativ 30 dintre aceste persoane nu au fost găsite până la sfârşitul lui octombrie anul trecut.

Criminali, inclusiv terorişti islamişti şi spioni ruşi, ar fi putut cumpăra aceste paşapoarte, notează instituţia americană.

În acest context, Ungaria a fost avertizată că ar putea fi „exclusă“ din programul de scutire de viză dacă nu rezolvă problema, notează AFP. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite