S-400 nu a fost la înălțimea așteptărilor. Business Insider a aflat ce este în neregulă cu cel mai bun sistem de apărare aeriană din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experții au atras atenția asupra faptului că cel mai modern sistem rus de apărare aeriană nu poate intercepta rachete care au apărut cu mult timp înaintea sa, rachete pe care ar fi trebuit să le poată doborâ.

Sistemul S-400. Foto: EPA-EFE
Sistemul S-400. Foto: EPA-EFE

Sistemele de rachete antiaeriene S-400 sunt considerate unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din lume prin eforturile propagandei ruse. Dar în timpul invaziei Ucrainei de către Rusia, mai multe astfel de complexe au fost deja distruse, inclusiv cu ajutorul vechilor arme occidentale, cărora acest sistem ar trebui să le poată face față, teoretic, scrie Business Insider (BI).

Înainte de invazia rusă a Ucrainei, Institutul Internațional de Studii Strategice (Londra) a numit S-400 „unul dintre cele mai avansate” sisteme de apărare aeriană din lume. A devenit operațional pentru prima dată în 2007 și este considerat echivalentul rusesc al sistemului american Patriot.

John Hoehn, cercetător la think tank-ul RAND Corporation (California), care este specializat în războiul aerian, a declarat pentru BI că armata ucraineană a perceput și acest sistem rus de apărare aeriană ca o amenințare semnificativă, capabilă să lovească în special ținte terestre. Cu toate acestea, adaugă Hoehn, Ucraina a găsit și modalități de a contracara S-400-urile și chiar de a distruge unele dintre ele.

De exemplu, în septembrie, Ucraina a anunțat că a distrus două baterii rusești S-400 în Crimeea. Înainte de invazia la scară largă, existau doar cinci S-400. Unul dintre aceste atacuri a folosit o rachetă antinavă Neptune modificată, o rachetă fabricată de Ucraina, bazată pe o rachetă sovietică mai veche.

În aprilie a acestui an, Ucraina a declarat că a distrus sau cel puțin a avariat grav patru lansatoare S-400 în Crimeea. Unele dintre aceste lovituri au fost efectuate cu arme mai vechi decât S-400. Este vorba despre rachetele tactice americane ATACMS, create la mijlocul anilor 1980. În teorie, S-400 ar trebui să le contracareze cu succes.

Fredrik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, a declarat că S-400 pare să aibă „probleme cu interceptarea țintelor de rachete balistice”. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Patrioții americani mult mai în vârstă și-au dovedit capacitatea de a doborî rachete rusești avansate, cum ar fi defunctul Pumnal.

În februarie, pe internet a apărut un videoclip care arată cum racheta britanică Storm Shadow a zburat nestingherită în activitatea sa peste S-400 desfășurat în Crimeea. Mertens a descris-o drept „înregistrări incredibile” care probabil servesc drept „închipuiri teribile” a acestui SAM. 

Cu toate acestea, analiștii avertizează că prea multe informații rămân inaccesibile publicului larg în acest război. În special, nu se știe de câte ori S-400-urile au fost capabile să intercepteze cu succes rachete ucrainene în comparație cu cazurile cunoscute de eșecuri.

Experții subliniază că S-400-urile nu trebuie subestimate, dar ele „au câteva defecte potențial flagrante” care fac aceste sisteme vulnerabile împotriva unui adversar puternic și avansat precum Statele Unite sau NATO.

Pericolul complexului rusesc S-400

În timpul războiului actual, rușii au lovit în mod repetat Ucraina cu rachete S-400. În special, ocupanții au lovit Kievul de mai multe ori cu aceste rachete.

Principalul pericol al rachetelor rusești S-400 constă în particularitățile designului lor, a spus expertul militar al Defense Express, Ivan Kyrychevskyi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite