Serviciile de securitate din Cecenia, în spatele tentativei de asasinat asupra unui disident cecen, în Suedia. Implicarea Rusiei

0
0
Opozantul cecen Tumso Abdurahmanov Captură YouTube/ Al Jazeera English
Opozantul cecen Tumso Abdurahmanov Captură YouTube/ Al Jazeera English

Un raport al serviciilor secrete europene a concluzionat că serviciile de securitate din Cecenia se află cel mai probabil în spatele tentativei de asasinat a unui blogger cecen în Suedia, în 2020, relatează The Guardian.

Tumso Abdurahmanov, un opozant aflat în exil al lui Ramzan Kadîrov,  liderul Ceceniei, a supravieţuit unui atac cu ciocanul în timp ce dormea, într-o tentativă de asasinat bizară ai căror autori au fost urmăriţi până în Rusia.

Raportul de informaţii, obţinut de radiodifuzorul suedez SVT ca parte a investigaţiei sale asupra atacului, se adaugă dovezilor că Rusia a comandat o serie de asasinate în Europa, care au vizat disidenţi şi alţi duşmani percepuţi ai liderilor Rusiei şi ai lui Kadîrov.

Cel puţin o duzină de persoane au fost vizate de tentative de asasinat, între care şi Serghei Skripal, fost spion al agenţiei militare de spionaj GRU, într-o tentativă de otrăvire cu agentul neurotoxic noviciok, la Salisbury, Anglia, în 2018. Liderul opoziţiei ruse, Alecsei Navalnîi, a fost de asemenea vizat de o tentativă de otrăvire în timpul unei deplasări în oraşul rus Tomsk.

„În concluzie, constatăm că Rusia are astăzi aceeaşi capacitate pe care a avut-o cândva Uniunea Sovietică de  a efectua asasinate autorizate de stat”, se arată în raport, despre care SVT spune că a fost realizat de una dintre agenţiile de informaţii europene . „Mai multe semne indică în aceeaşi direcţie. Iar concluzia este că instigatorii, organizatorii, coordonatorii şi agenţii execuţiilor extrajudiciare cel mai probabil pot fi găsiţi în unităţile speciale ale Gărzii Naţionale a Rusiei, în special  SOBR Terek [o unitate a forţelor speciale cu sediul în Cecenia]”.

Serviciul de securitate suedez (SAPO, a declarat radiodifuzorului că asasinarea a fost planificată în timpul unei întâlniri la Moscova din 2019 şi că se caută un suspect cu legături cu guvernul cecen care a ajutat la organizarea tentativei de omor. Interpol a emis un mandat internaţional de arestare împotriva acestuia.

Site-ul de investigaţie Bellingcat a împărtăşit informaţii de călătorie care au arătat că bărbatul, Imran Haskanov, a părăsit Suedia ajungând la Moscova şi apoi la Groznîi, capitala Ceceniei, la scurt timp după atac. SVT a precizat că Haskanov avea legături cu unul dintre cei mai importanţi agenţi ai lui Kadîrov. Locaţia lui actuală nu este cunoscută şi nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Abdurahmanov a supravieţuit după ce a reuşit să-şi imobilizeze atacatorul său, şi a transmis în direct pe Instagram din dormitorul său plin de sânge din estul Suediei, în timp ce îşi interoga agresorul. „Cine te-a trimis?" repetă el.

Două persoane au fost condamnate la închisoare pentru atac. Ruslan Mamaev, atacatorul, a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Elmira Ciapiaeva, complice, a primit o pedeapsă de 1,5 ani de închisoare.

Tumso Abdurahmanov, în vârstă de 35 de ani, un critic virulent al lui Kadîrov, a părăsit Rusia în 2015 după ce a fost ameninţat cu moartea de un apropiat al liderului cecen. După ce nu a reuşit să obţină azil în Polonia, el s-a stabilit în Suedia în 2019.

Ramzan Kadîrov, în vârstă de 44 de ani, conduce cu o mână forte de aproape 14 ani Cecenia, o republică musulmană şi conservatoare din Caucazul de Nord, scena a două conflicte separatiste sângeroase cu Rusia la sfârşitul deceniului 1990-2000.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite