Șeful armatei britanice avertizează cetățenii să se pregătească pentru un război masiv cu Rusia

0
Publicat:

Șeful armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, i-a avertizat pe cetățenii Regatului Unit să fie pregătiți pentru un război de amploarea marilor conflicte din secolul XX - și că s-ar putea să fie ei înșiși nevoiți să se mobilizeze. Acesta a comparat situația din Ucraina cu crizele din 1914 și 1937 și insistă că doar „armatele cetățenilor” vor putea învinge atacul care se apropie asupra modului de viață al Occidentului, notează euronews.com. 

Patrick Sanders a comparat situatia din Ucraina cu crizele din 1914 și 1937 FOTO: Arhivă
Patrick Sanders a comparat situatia din Ucraina cu crizele din 1914 și 1937 FOTO: Arhivă

Luând cuvântul la expoziția internațională de vehicule blindate de la Londra, generalul Sir Patrick Sanders a declarat că invazia rusă din Ucraina este un semn al lucrurilor care vor urma, avertizând că lecțiile războaielor anterioare trebuie amintite înainte de a fi prea târziu.

„Predecesorii noștri nu au reușit să perceapă implicațiile așa-numitei Crize din iulie 1914 și s-au trezit în unul dintre cele mai groaznice războaie”, a spus el. „Nu ne putem permite să facem aceeași greșeală astăzi. Ucraina contează cu adevărat”.

În mod esențial, generalul Sanders a insistat asupra faptului că nu trebuie subestimată amploarea potențială a conflictului în anii următori.

„Acest război nu se referă doar la solul negru din Donbas, nici la restabilirea unui imperiu rusesc, ci la înfrângerea sistemului și a modului nostru de viață din punct de vedere politic, psihologic și simbolic. Felul în care vom reacționa ca generație de dinaintea războiului va răsuna în istorie. Curajul ucrainean câștigă timp, deocamdată”, a mai spus acesta. 

De asemenea, generalul a cerut o dublare a efectivelor armatei britanice. Armata britanică, în general, intenționează să inverseze o criză de recrutare pe termen lung care i-a redus numărul de militari, chiar dacă forțele britanice participă la diverse misiuni în străinătate.

Cu toate acestea, el a mai spus că, deși mobilizarea tradițională este importantă, cetățenii britanici obișnuiți trebuie să fie pregătiți - dacă nu pentru o recrutare completă, pentru un nivel de mobilizare civică care nu a mai fost văzut în Europa de Vest din 1945 încoace.

Ca răspuns la discursul său, guvernul a insistat asupra faptului că nu se pune problema unei convocări militare complete.

Purtătorul de cuvânt al premierului Rishi Sunak, Max Blain, a declarat că guvernul „nu are nicio intenție” de a introduce recrutarea.

„Armata britanică are o tradiție mândră de a fi o forță voluntară. Nu există planuri de a schimba acest lucru”, a declarat el.

El a adăugat că „angajarea în războaie ipotetice” nu este „utilă”.

La limita dezastrului

Cuvintele lui Sanders vin după luni de avertismente amenințătoare din partea altor membri cheie ai NATO, în special din Europa continentală.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a făcut recent apeluri radicale de pregătire pentru război, care ar reorienta dramatic armata germană după aproape opt decenii petrecute într-un mod defensiv multilateralist.

Documente recent scurse în ziarul german Bild au dezvăluit că Berlinul face planuri de intervenție pentru un atac masiv al Rusiei asupra Europei de Vest, în special asupra statelor baltice.

Planul, descris ca fiind un „scenariu de exercițiu”, prevede că Rusia ar urma să organizeze o campanie de război hibrid împotriva Estoniei, Letoniei și Lituaniei în luna iulie a acestui an, folosind pretenții false de discriminare împotriva vorbitorilor de limbă rusă ca pretext pentru a amplasa trupe la granițele sale vestice cu țările UE și în Belarus.

Conform previziunilor acestui scenariu, alianța NATO ar urma să desfășoare ea însăși 300.000 de soldați în Europa de Est, dar nu înainte de începutul anului 2025.

Războiul ucrainean se află în prezent într-un oarecare impas. În condițiile în care linia frontului este relativ statică, iar forțele se adăpostesc în condiții de gheață, atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone au ieșit în evidență, cu un număr tot mai mare de lovituri observate pe teritoriul rusesc.

Kievul și aliații săi sunt îngrijorați de faptul că furnizarea de arme și muniții străine către armata ucraineană stagnează, republicanii din Congresul SUA sufocând fondurile de care Pentagonul are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite