Președintele Zelenski cere o anchetă internațională cu pivire la avionul rusesc doborât

0
Publicat:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri o anchetă internațională în cazul avionului rusesc doborât care, potrivit Rusiei, transporta prizonieri ucraineni în drum spre un schimb de prizonieri, scrie AFP, potrivit Agerpres.

 Volodimir Zelenski FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Volodimir Zelenski FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

„Este evident că ruşii se joacă cu vieţile prizonierilor ucraineni, cu sentimentele părinţilor lor şi cu emoţiile societăţii noastre”, a spus președintele în discursul său zilnic, fără a confirma sau infirma dacă victimele aflate la bord erau prizonieri ucraineni.

Autorităţile ruse afirmă că 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni, au murit după ce avionul militar în care se aflau a fost doborât miercuri în regiunea Belgorod, în apropiere de graniţa cu Ucraina. „Trebuie să stabilim toate faptele în mod clar şi pe cât posibil, în condiţiile în care avionul a fost doborât pe teritoriul Rusiei, ceea ce este în afara controlului nostru”, a transmis preşedintele Zelenski într-un clip video publicat pe reţelele de socializare.

Rusia acuză Ucraina de prăbușirea avionului, calificând distrugerea aeronavei drept un „act terorist”.

Armata ucraineană a precizat că era planificat un schimb de prizonieri pentru miercuri și a declarat că Rusia este responsabilă de protejarea prizonierilor de război ucraineni aflați în custodia sa. Ucraina a dat asigurări că va continua să vizeze instalațiile și avioanele militare rusești din regiunea Belgorod.

Ucraina nu a confirmat dacă în urma prăbușirii avionului au fost uciși prizonieri de război ucraineni și nici dacă avionul a fost doborât de arme ucrainene.

Preşedintele Zelenski a adăugat că a dat misiunea mai multe agenţii de stat să încerce să efectueze investigații ale accidentul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite