Rușii au folosit spațiul aerian al României și Moldovei ca acoperirea pentru atacurile asupra Ucrainei, spune un expert de la Kiev

0
Publicat:

În timpul atacurilor cu rachete și drone asupra porturilorr Izmail și Reni din regiunea Odesa, rușii au folosit spațiul aerian românesc pentru a împiedica apărarea antiaeriană ucraineană să distrugă țintele inamice. Ocupanții ruși au folosit aceeași tactică și prin Republica Moldova, susține Oleksandr Kovalenko, comentator militar și politic al grupului Rezistența Informațională, citat de publicația Zerkalo Nedeli.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

„Nu aveam dreptul să tragem în obiecte situate în spațiul aerian al altei țări. Au folosit acest lucru pentru a trece mai în siguranță pentru a distruge obiective din Izmail și Reni“.

De partea cealaltă, rușii au folosit spațiul aerian al Moldovei atunci când au atacat Ucraina cu rachetă de croazieră Kalibr, mai susține Kovalenko. Rusia a încercat în acest fel să își sporească eficiența atacurilor sale și să își atingă obiectivele în regiunile centrale sau vestice ale Ucrainei. La acea vreme, Chișinăul a condamnat ferm astfel de acțiuni ale Federației Ruse.

Kovalenko a remarcat că sudul regiunii Odesa este în prezent mai puțin protejat decât orașul Odesa și zonele înconjurătoare. Cu toate acestea, acum, potrivit lui, România trimite mai multe trupe la granițele ucrainene, poate tocmai pentru a distruge dronele rusești, care vor putea reprezenta un pericol pentru ea.

Fragmente de rachete S-300 au căzut pe teritoriul Transnistriei, marți, în timpul atacului rusesc asupra regiunii Odesa.

Dmitri Medvedev: Rusia ar putea recurge la un război total cu NATO

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat, marți, 26 septembrie, că Rusia nu mai are alte opțiuni decât să intre într-un „conflict direct” cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pe fondul recentelor livrări de tancuri Abrams care ar fi fost livrate Ucrainei de către Statele Unite, scrie Daily Mail.

Pe contul său de Telegram, Medvedev a criticat NATO ca fiind „fascistă” și a comparat-o cu Axa lui Hitler, afirmând că, dacă un conflict se va intensifica, acesta va aduce consecințe mai grave decât cele experimentate la nivel global în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Se pare că Rusia are din ce în ce mai puține opțiuni, dar să intre în conflict direct pe teren cu NATO”, a spus el. Alianța veche de 74 de ani „a devenit un bloc deschis fascist precum Axa lui Hitler, doar mai mare”, a susținut el. „Suntem pregătiți, deși rezultatul va fi atins cu un cost mult mai mare pentru umanitate decât în ​​1945”.

Dmitri Medvedev, portavocea lui Putin, a susținut că a vizitat o tabără de instrucţie militară în estul Ucrainei şi că armata rusă „a recrutat în jur de 325.000 de soldaţi de la începutul anului”. „Am vizitat tabăra de antrenament din apropierea liniei frontului pe teritoriul DNR (n. red. - așa-zisa republică populară Donețk, unul dintre ridicolele cvasi-state inventate de ruși pe teritoriul Ucrainei), la ordinele preşedintelui”, spune Medvedev într-un mesaj video postat pe reţeaua rusească VKontakte.

„Această inspecţie a relevat că instrucţia asigurată în această tabără este adecvată, că trupele ruse dau dovadă de voinţă, de fermitate, precum şi de mentalitate de învingător“, a susţinut fostul locțiitor al lui Putin. El a menţionat, în acelaşi mesaj, că armata rusă a recrutat, de la începutul anului, „peste 325.000 de soldaţi”, adică cu aproximativ 45.000 mai mulţi decât se anunţase la începutul lunii septembrie.

Un deputat rus propune recunoaşterea ţărilor de la Marea Neagră care oferă spaţiul aerian dronelor NATO drept parte la conflictul din Ucraina

Și deputatul Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) din partea regiunii Crimeea, Mihail Şeremet, a cerut ca avioanele de recunoaştere ale NATO şi dronele strategice din Marea Neagră să fie declarate ţinte legitimă de distrugere pentru coordonarea atacurilor ucrainene asupra Crimeei.

Potrivit afirmaţiilor deputatului rus, citate de Ria Novosti, după sau în timpul zborurilor aeronavelor NATO deasupra Mării Negre, se întâmplă "lucruri ciudate": atacuri cu drone şi rachete asupra Crimeii. Şeremet a ajuns la concluzia că dronele de recunoaştere ale NATO coordonează Forţele Armate Ucrainene, participând astfel la atacuri. "Prin urmare, cred că toate avioanele militare de recunoaştere şi dronele strategice ale ţărilor NATO din Marea Neagră ar trebui declarate ţinte legitime, trebuie distruse sau trebuie forţate să aterizeze", a declarat deputatul rus.

Mihail Şeremet a propus, de asemenea, recunoaşterea ţărilor de la Marea Neagră care oferă spaţiul aerian dronelor NATO drept parte la conflictul din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite