Rusia a infiltrat un agent de influență sârb în instituțiile UE. Ce întâlniri a avut acesta sub îndrumarea FSB

0
Publicat:

Informațiile de la serviciile de informații occidentale, citate de Politico, indică faptul că Rusia folosește un agent sârb pentru a se infiltra în instituțiile UE și pentru a răspândi puncte de vedere pro-Kremlin despre invazia din Ucraina.

Agentul sârb lucra cu securitatea rusă
Agentul sârb lucra cu securitatea rusă FOTO Shutterstock

În octombrie 2023, Novica Antić, un cetățean sârb activ ca "agent de influență" care a lucrat în mod conștient îndeaproape cu agenția de securitate a Rusiei, conform documentelor, a avut întâlniri cu oficiali europeni la Bruxelles și în special cu Membri ai Parlamentului European.

Este vorba despre Viola von Cramon-Taubadel, parlamentar german al Verzilor, Alessandra Moretti, parlamentar italian al Socialiștilor și Democraților, și Vladimír Bilčík, membru slovac al Grupului Partidului Popular European. Nu există nimic în briefingul de informații care să sugereze că Moretti, Bilčík și von Cramon-Taubadel erau conștienți de legăturile lui Antić cu FSB atunci când s-au întâlnit cu el.

Antić, președintele Sindicatului Militar din Serbia, s-a întâlnit și cu reprezentanții sindicatelor EUROMIL și EPSU, care reprezintă personalul forțelor armate și angajații din serviciile publice din Uniunea Europeană. La momentul publicării, Politico nu primise un răspuns de la EUROMIL sau EPSU cu privire la întâlnirea cu Antić.

Conform briefingului de informații occidentale, Antić este un "agent de influență" activ pentru Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Antić lucrează îndeaproape cu un asociat al FSB numit Viaceslav Kalinin, cetățean rus și redactor-șef al Veteran News, un site specializat în știri pentru veterani ai forțelor armate. La secțiunea "Despre noi" de pe site se arată că Veteran News este un "partener de informații" al FSB și al Ministerului Apărării al Rusiei, printre alte ramuri ale forțelor de securitate ale Rusiei.

Deși briefingul de informații evidențiază în mod special acțiunile lui Antić, s-a menționat că Viaceslav Kalinin a recrutat și alte persoane, fără a specifica câte și din ce țări.

Rusia folosește Serbia ca rampă de lansare pentru operațiuni de influență menite să slăbească sentimentul pro-UE și pro-NATO în interiorul țării, precum și în interiorul Uniunii Europene. Antić și-a folosit rolul de șef al uniunii militare a Serbiei pentru a-l critica pe președintele sârb Aleksandar Vučić și membri de rang înalt ai forțelor armate ale țării.

Au profitat de fiecare ocazie pentru a promova propaganda rusă legată de războiul din Ucraina”, arată briefingul, referindu-se la întâlnirile din Serbia și țările UE.

Antić este în prezent reținut în Serbia 

Știrea că Antić a avut întâlniri în interiorul Parlamentului European subliniază vulnerabilitatea instituției față de operațiunile de influență.

În urmă cu ceva vreme, tot Politico dezvăluia că au fost găsite programe de spionaj pe telefoanele mobile a doi parlamentari din Parlamentul European, inclusiv pe cel al fostului ministru francez Nathalie Loiseau, președintele subcomitetului de apărare al instituției europene.

Kalinin l-a invitat pe Antić în Rusia pentru a se întâlni cu oficiali militari ruși de rang înalt între 2019 și 2020. Inițial concentrați pe influențarea societății civile sârbe, cei doi și-au extins de atunci atenția pentru a include organizații sindicale și ale veteranilor europeni și, în ultimele luni, membri ai Parlamentului European.

Antić, un critic deschis al forțelor armate din Serbia care a căzut în dizgrația conducerii politice a țării, este în prezent reținut în baza unor acuzații nespecificate, conform site-ului de știri Balkan Insight.

Antić a fost demis de două ori din armata Serbiei în ultimii cinci ani. El a intrat, conform publicației, în greva foamei ca protest pentru detenția sa. Un avocat al lui Antić a refuzat să precizeze despre ce acuzații este vorba.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite