Parlamentul European a deschis o anchetă asupra eurodeputatei letone suspectate de spionaj în favoarea Rusiei

0
Publicat:

  Parlamentul European a anunţat marţi că a deschis o anchetă asupra unei eurodeputate letone, acuzată în urma unei anchete realizate de un site de investigaţii că a desfăşurat activităţi de spionaj în beneficiul Moscovei în ultimele două decenii, relatează AFP, citat de Agerpres. 

FOTO Facebook.com/ Tatjana Zdanoka
FOTO Facebook.com/ Tatjana Zdanoka

Potrivit site-ului de investigaţii rus The Insider (cu sediul în Letonia), Tatjana Zdanoka, eurodeputată neafiliată din 2004, ar fi colaborat de anul următor cu serviciile de securitate ruse (FSB).

Politiciana ar fi „apărat în mod deschis” poziţiile Moscovei, scrie The Insider într-un lung articol bazat pe schimburi de e-mail-uri între Zdanoka şi agenţi ruşi, incluzând „rapoarte explicite şi detaliate despre activitatea ei ca europarlamentar”.

Aceste e-mail-uri se referă la „întâlniri fizice la Moscova sau la Bruxelles” şi la „cereri de finanţare provenite din surse ruseşti pentru activităţile sale politice”, conform acestei anchete realizate împreună cu alte mass-media, printre care un site eston şi ziarul suedez Expressen.

Preşedinta Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, „ia foarte în serios aceste acuzaţii şi a trimis cazul Comitetului Consultativ pentru Codul de Conduită, ceea ce înseamnă că au fost deschise anchete” în cadrul instituţiei, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Chestiunea va fi inclusă miercuri şi pe ordinea de zi a unei reuniuni a preşedinţilor grupurilor politice.

„Luăm notă de faptul că aceste acuzaţii au fost semnalate în ţara (Tatjanei Zdanoka) de ceva vreme”, în timp ce „toţi europarlamentarii sunt supuşi aceloraşi reguli în ceea ce priveşte independenţa mandatului sau etica”, a adăugat serviciul de presă al Parlamentului, fără a dori să comenteze în detaliu.

Pe lângă ancheta internă deschisă de instituţie, se face referire la eventuale proceduri pe care autorităţile letone le-ar putea întreprinde în acest caz.

Aceste suspiciuni de spionaj apar în condiţiile în care Parlamentul European a fost zdruncinat la sfârşitul anului 2022 de Qatargate, un presupus scandal de corupţie care a implicat mai mulţi europarlamentari, suspectaţi că au acţionat în favoarea Qatarului şi Marocului în schimbul unor sume de bani.  

Tatjana Zdanoka - agent al serviciilor secrete din Rusia

Parlamentarul european Tatjana Zdanoka, din Letonia, a lucrat pentru Direcția a Cincea a FSB și a raportat către doi ofițeri de legătură ruși din 2004 până în 2017, arată o invetigație Insider.

Potrivit sursei citate, mesajele scurse dintre Zdanoka și cei doi ofițeri de legătură ruși includ rapoarte explicite și detaliate, descriind activitatea sa ca legislator european, în special în ceea ce privește încurajarea sentimentelor pro-Kremlin în regiunea baltică.

Corespondența include organizarea unor întâlniri fizice la Moscova sau Bruxelles între Zdanoka și ofițerul său de legătură rus, precum și solicitări de finanțare de la surse din Rusia pentru a susține activitățile sale politice în Letonia și Parlamentul European.

Cel puțin o dată, ea a cerut bani pentru organizarea unui miting de comemorare a victoriei Armatei Roșii în Al Doilea Război Mondial. Într-un răspuns prin e-mail pentru Insider, Zdanoka a declarat: "Nu pot considera acest text ca fiind întrebări adresate mie, deoarece se bazează pe informații pe care se presupune că le aveți, și care, prin definiție, nu ar trebui să le aveți."

Insider a confirmat că cei doi oameni de legătură au fost ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), agenția succesoare a KGB-ului din era sovietică.

Conform e-mailurilor, primul ofițer de legătură a fost un cadru veteran al FSB din directoratul central din St. Petersburg, Dmitry Gladey, în vârstă de 74 de ani, care a coordonat-o pe Zdanoka din 2004 până în 2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite